Mozaik
4. MANIFESTACIJA “JESEN I DANI KRUHA”

Zahvalnost za plodove zemlje - od kruha do rukotvorina
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Manifestaciju je posjetila i predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović

Četvrta manifestacija „Jesen i dani kruha“ održana je u Parku 136. slatinske brigade u organizaciji Grada Slatine, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, gradske Turističke zajednice i Radija Slatina.


Listopad je, naime, mjesec u kome se redovito manifestacijama pod nazivom „Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje“ polaznici dječjih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola te štićenici učeničkih domova i korisnici usluga različitih ustanova za odgoj i obrazovanje uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuju Bogu i vrijednim ljudskim rukama na plodovima koje dobivamo na plodnoj zemlji, na uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci podareni. Slatinsku manifestaciju svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak. – Pripala mi je čast da vas pozdravim u ime gradonačelnika Denisa Ostrošića i svoje osobno ime, i zahvaljujem svima vama što ste došli, posebno zahvaljujem djeci, učenicima i njihovim roditeljima, koji su najviše pridonijeli da ovo danas izgleda tako lijepo i tako bogato. Glavni smisao Dana kruha je da se obrati pozornost na zdravi život i zdravu prehranu, a meni posebno dragi dio manifestacije predstavlja očuvanje tradicije. Svima vam zahvaljujem jer ste se doista potrudili da se vidi tradicija slatinskoga kraja - rekao je zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak otvarajući manifestaciju.
Među brojnim izlagačima bile su slatinske osnovne i srednje škole, dječji vrtići, učeničke zadruge, udruge i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svi su oni na taj način iskazali počast prirodi i ljepotama jeseni. Posebno jesensko obilježje cijelom sajmu dao je miris pečenih kestena, koji su svojevrsni zaštitni znak jeseni. Izlagači su Slatinčanima i njihovim gostima ponudili i druge jesenske plodove, kojih je u listopadu doista u izobilju. Bilo je raznih slastica, svih vrsta kruha i pekarskih proizvoda, najrazličitijih vrsta kolača te voća, povrća… ali i brojnih rukotvorina izrađenih od prirodnih materijala, kojima svaka jesen obiluje.
Program su obogatili mališani prigodnim scenskim programom. Nastupili su polaznici Dječjeg vrtića Zeko, čije su Jagodice izvele recitacije „Mlinar Miro“ i „Mali pekar“ pod vodstvom odgojiteljica Marice Bićanić i Gordane Janković, Folklorna skupina „Ethno“ OŠ Josipa Kozarca s voditeljicom Slavicom Ostrogonac izvela je „Šokačko kolo“, a Folklorna skupina „Kolo“ OŠ Eugena Kumičića nastupila je s „Dječjim igrama iz Podravine“ pod vodstvom Mire Brezovčan. Ovogodišnju manifestaciju „Jesen i dani kruha“ ponešto drukčijom od ostalih, ali za mnoge i nezaboravnom, učinio je posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u okviru boravka u Virovitičko-podravskoj županiji posjetila Slatinu. Osim sudionika manifestacije, Predsjednicu su oduševljeno dočekale tisuće građana, među kojima slatinski mališani, učenici, predstavnici udruga i ostali građani svih uzrasta. Svi oni htjeli su ovjekovječiti susret s Predsjednicom, a ona je s mnogo razumijevanja i strpljenja svima izlazila ususret, obilazila štandove, raspitivala se o proizvodima i pohvalila čuvanje tradicije.
Osim što su se potrudili bogato opremiti svoje štandove, brojni izlagači prigodno su uredili svoje izložbene prostore. Djeca, njihovi učitelji i roditelji pokazali su zavidnu dosjetljivost i maštovitost, koja je rezultirala atraktivnim štandovima u duhu boja i plodova jeseni. Tročlana komisija obišla je sve štandove i ocijenila njihov izgled. Treću nagradu, bon u vrijednosti od 200 kuna, dobila je Udruga osoba s invaliditetom Vretenac. Dvije ravnopravne druge nagrade u vrijednosti od 300 kuna pripale su 2.a i 3.c razredu OŠ Eugena Kumičića, a najljepšim i najuređenijim izložbenim prostorom proglašen je štand Učeničke zadruge Sekvoja OŠ Josipa Kozarca. Poklon-bon vrijedan 500 kuna predstavnicima zadruge uručio je zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak.
Tijekom sajma izlagače i posjetitelje sajma slavonskim su pjesmama zabavljali Tamburaši iz Mikleuša.
Petar Žarković
Mališani
Obogatili program scenskim nastupom
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre
najbolji je način da čuvamo
svoju folklornu tradiciju