Regija
PROJEKT SKUPLJI OD 370 MILIJUNA KUNA

Modernizacijom savskih
nasipa protiv poplava
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Izgradnja berme poboljšava ukupnu stabilnost i umanjuje mogućnost sloma nasipa zbog nestabilnosti temeljnog tla nasipa
ŽUPANJA - Nakon što je u svibnju 2014. Sava potopila Gunju i okolna sela, što je dovelo do najveće prirodne katastrofe u novijoj hrvatskoj povijesti, Hrvatske vode krenule su u modernizaciju lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške u ukupnoj duljini 172,43 kilometra, s ciljem prevencije i zaštite od poplava. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 371.230.500 kuna, od čega bi EU sredstva iznosila 315.545.925 kuna. Postupak potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iz EU fondova je u tijeku.
- Projektom se predviđa realizacija hitne "no regret" mjere, odnosno izgradnja berme (ravnina koja prekida kosinu nasipa radi nje­gova pojačanja, nap. a.) uz zaobalnu nožicu nasipa. Namjena je ove građevine dodatno pozitivno opterećenje nožice nasipa i izdizanje puta što čini pozitivan utjecaj na ukupnu stabilnost nasipa. Berma omogućuje pristupanje nasipu teškoj mehanizaciji i u vrijeme obrane od poplava, a svojom težinom poboljšava stabilnost nožice i umanjuje mogućnost sloma nasipa zbog nestabilnosti temeljnog tla nasipa - pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

Najugroženije dionice

Radovi su krenuli u svibnju 2017., na treću godišnjicu poplava, na dvije najugroženije dionice nasipa - od državne granice s Republikom Srbijom do Crpne stanice Konjuša u Gunji (duljina oko 10,2 kilometra) u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dionici od Klakara do Ruščice (duljina oko 5 kilometara) u Brodsko-posavskoj županiji.
- Područje na kojem se provodi projekt zaštićeno je od poplava kontinuiranom linijom nasipa s prekidima na ušćima većih vodotoka (Zapadni lateralni kanal Biđ-bosutskog polja, Istočni lateralni kanal Jelas polja, Orljava, Rešetarica i Trnava). Uz navedene vodotoke, izgrađeni su usporni nasipi te su na taj način definirane prirodne funkcionalne cjeline (kazete) u zaobalju Save po kojima se odvija zaštita od poplava - ističu u Hrvatskim vodama. Završetak radova na tim dionicama očekuje se do kraja ove godine.
Nastavak realizacije projekta planiran je kroz četiri predmeta javne nabave, a svaki se sastoji od tri ili više grupa radova. U tijeku je provedba prvog od četiri planirana postupka javne nabave za dionice CS Konjuša - Topola na području Vukovarsko-srijemske županije te Jaruge - Svilaj i Zadubravlje - Klakar - Ruščica u Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna duljina je oko 52,6 kilometara, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 94,6 milijuna kuna. Ugovoreni su radovi na dionici Jaruge - Svilaj i na dionici Zadubravlje - Klakar - Ruščica, ovih su dana ishođene i građevinske dozvole i uskoro se očekuje početak radova. Na Odluku o odabiru izvođača radova na dionici CS Konjuša - Topola uložena je žalba i žalbeni je postupak u tijeku.
Javna nabava

U Hrvatskim vodama ističu da su pokrenuli i drugi postupak javne nabave radova u sklopu projekta modernizacije savskih nasipa za dionice Topola - Županja u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dionice Slavonski Brod - Dubočac i Dubočac - Lužani u Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna duljina navedenih dionica je oko 38,45 kilometara, a procijenjena vrijednost nabave oko 64,65 milijuna kuna. Lokacijske dozvole su izdane i očekuju se zasebne građevinske dozvole za pojedine dionice. U tijeku je postupak pregleda i ocjene dostavljenih ponuda i ako ne bude uložena žalba na odabir izvođača, ugovori za izvođenje radova mogli bi biti potpisani do kraja godine.

- Tijekom studenoga 2018. godine u planu je objava trećeg postupka javne nabave, za dionice Grad Županja, Županja - Štitar, Babina Greda - Slavonski Šamac, Babina Greda, Slavonski Šamac, Slavonski Brod zapad i Pričac - Orubica, ukupne procijenjene vrijednosti nabave od 53,11 milijuna kuna. Potpisivanje ugovora i početak radova očekuje se u 2019. godini. Objava četvrtog postupka javne nabave planirana je za ožujak sljedeće godine, za dionice Slavonski Šamac - Jaruge, Dolina - Mačkovac - Nova Gradiška, Svilaj - Bicko Selo, UPOV Slavonski Brod, Lužani - Pričac i Davor ukupne procijenjene vrijednosti nabave od 47,59 milijuna kuna.
Marija Lešić Omerović
18 lokacijskih i 19 građevinskih dozvola
U Hrvatskim vodama napominju da se paralelno s provedbom postupka javne nabave radova i usluga stručnog nadzora provode i upravni postupci ishođenja 18 lokacijskih i 19 građevinskih dozvola u Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U tijeku su i postupci rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za pojedine dionice. Planirani rok za dovršetak radova na Projektu modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške je kraj 2020. godine. Njime će se osigurati sigurnost nasipa i spriječiti opasnost od novih poplava.
Završetak
Radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2020.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana