Regija
POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

U Noskovcima o flori i fauni na jedinstven način
Objavljeno 14. listopada, 2018.
NOSKOVCI - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Informativno-edukativnom centru – hostelu Dravska priča u Noskovcima (u Općini Čađavici) održala je početnu konferenciju projekta "Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode". Riječ je o projektu koji ustanova kao nositelj provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Razvojnom agencijom VIDRA i Turističkom zajednicom VPŽ-a, a suradnici u projektu su Odsjek za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Osijeku te Udruga osoba s invaliditetom Slatina.

Nazočnima su se obratili Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JUUZDPEM VPŽ-a, pomoćnik direktorice Turističke zajednice VPŽ-a Josip Mikolčić, Željka Andrić u ime Razvojne agencije Vidra i zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak. Riječi potpore uputio je i Josip Hren iz Ministarstva zaštite okoliša. Prema riječima Arnold Sabo, okosnica za razvoj interaktivnih sadržaja u sklopu Posjetiteljskog centra je Regionalni park Mura - Drava i Centar će na dosad neviđen način predstaviti floru i faunu toga parka. Predviđeno je uređenje perivoja, a prostori Centra bit će prilagođeni osobama s invaliditetom. U potkrovlju zgrade bit će zimski vrt, gdje će se prezentirati vodena staništa RP-a Mura - Drava. Uz uređenje interaktivnog postava Regionanog parka, opremit će se laboratorij, izraditi programi za djecu i mlade te izgraditi mnoštvo sadržaja u dvorišnom dijelu. P. Ž.
Pravi izbor za ljubitelje netaknute prirode
Projekt se sufinancira nepovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 13.176.303,71 kuna, a 85 posto ili 11.199.858,16 kuna stiže iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kada bude završen, očekuje se da će zapušteni ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima, sagrađen početkom 19. stoljeća i pretvoren u doista bajkovitu Dravsku priču početkom 21. stoljeća, postati pravi raj uz rijeku Dravu za ljubitelje očuvane, netaknute prirode, kao i za biljke i životinje toga područja izuzetne biološke raznolikosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike