Regija
DOGOVARA SE FINANCIRANJE

Donji Miholljac: Gradnja srednje škole i dvorane krajem godine?
Objavljeno 15. listopada, 2018.
DONJI MIHOLJAC - Ako se sljedećih dana postigne dogovor o omjeru financiranja između Ministarstva obrazovanja, Županije osječko-baranjske i Grada Donjeg Miholjca te se uspješno i bez žalbi provede postupak javne nabave, postoji mogućnost da bi već krajem ove godine mogla početi dugo očekivana gradnja nove srednje škole s dvoranom u Donjem Miholjcu, otkrio nam je ravnatelj jedine donjomiholjačke srednje škole, Nenad Perić. On dodaje i da je jednako realno očekivati i da, ako sve ne bude išlo u skladu s ovim planom, to bude i početkom ili na proljeće iduće godine, kako bi se poštovala zakonska procedura.
- Premda bismo voljeli da to krene što prije, svjesni smo da je potrebno odraditi i određene zakonske predradnje za ovaj veliki projekt i neće nam biti teško čekati i proljeće kada znamo da je i naša škola jedna od pet zgrada srednjih škola u Hrvatskoj koje će se sigurno graditi po novom modelu - poručuje ravnatelj Perić, otkrivajući da je ovih dana iskrojen i troškovnik. Prema predračunskoj vrijednosti, ovaj projekt godinama željno iščekivan u Donjem Miholjcu, ali i naseljima u susjednim županijama, trebao bi stajati oko 59 milijuna kuna s PDV-om, što ravnatelj smatra nerealno velikim iznosom.
- Informacije kojima raspolažemo govore nam da je riječ ipak o prevelikoj svoti i da bi realna cijena trebala bi biti oko 45 milijuna kuna za gradnju i škole i dvorane, ako je suditi po cijenama gradnje sličnih objekata u posljednje vrijeme - kaže Perić.
Sada pak predstoji dogovor oko omjera financiranja svakog pojedinog financijera, koji tek treba službeno verificirati. Neslužbeno doznajemo kako je očekivati da Ministarstvo preuzme obvezu financiranja 60 posto iznosa, Županija 30 posto, a Grad Donji Miholjac 10 posto. Iznosi za novu srednju školu, koja bi trebala biti završena u roku od dvije godine, trebali bi se jednim dijelom ukalkulirati već u proračun za 2019. godinu, a drugim dijelom za 2020. godinu.
U cijeloj ovoj priči stanovnike grada na hrvatsko-mađarskoj granici ozbiljno zabrinjava dio vezan uz odabir izvođača radova. S obzirom na činjenicu da je danas teže nego ikad pronaći graditelje za tako velike projekte, smatraju da je jedino rješenje raspisivanje međunarodnog natječaja jer bi u suprotnom postupak nalaženja izvođača cijeli projekt mogao dodatno prolongirati i usporiti. Lidija Aničić
40 učionica s kabinetima
Valja podsjetiti i na podatak da je krajem kolovoza s Vladom Republike Hrvatske postignut konačan dogovor o gradnji nove zgrade srednje škole u Donjem Miholjcu. U ime Vlade RH tom su prigodom bili nazočni predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić i donjomiholjački gradonačelnik Goran Aladić, potvrđeno je Grada Donjeg Miholjca. Istom prigodom dogovorene su prioritetne aktivnosti prije raspisivanja natječaja javne nabave, a svi nazočni već tada su se suglasili da gradnja nove škole nema alternativu i da bi bilo neophodno još ove godine krenuti s radovima.

Nova školska zgrada u Donjem Miholjcu trebala bi imati 40 učionica s kabinetima, radionicama, praktikumima i trodijelnom nastavno-športskom dvoranom, bez koje ova škola funkcionira već 30 godina.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike