Osijek
PREDSJEDNIK OSC-A

Jurlina: Želimo napraviti dobru priču u Slavoniji
Objavljeno 15. listopada, 2018.
- Budućnost ICT sektora je svijetla, ali gradnja "IT Parka" nužna je za znatniji napredak - kaže Jurlina
Nakon što je u veljači 2013. službeno dobio status udruge, hvalevrijedan projekt Osijek Software City prešao je uistinu dug put u stvaranju koherentne ICT zajednice, danas prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj i šire. Za prvog predsjednika udruge izabran je Tomislav Bilić, osnivač Inchooa, osječke tvrtke usavršene za online trgovinu, a otada se, prema statutu OSC-a, svake dvije godine mijenjala uprava tvrtki članica. Od 2017. upravu OSC-a tako čine tvrtke Adcon, Mono, Inchoo, Prototype i COBE, koje su za svog mandata kao prvog predsjednika izabrale Denisa Sušca (Mono), a nakon njega, početkom rujna ove godine, došao je red na mlade snage. Riječ je o Ivanu Jurlini, predstavniku tvrtke COBE koji se do sada u upravnom odboru OSC-a dokazao kao koordinator projekata.
- Čast mi je predstavljati OSC i potrudit ću se da sve nastavi dobro funkcionirati kao i do sada. Stoga naši glavni ciljevi ostaju isti: uspješan završetak projekta "IT Park" do kraja godine; realiziranje novih studijskih programa na fakultetima, poput pokretanja studija računalnih znanosti na Odjelu za matematiku; suradnja sa srednjim školama i pojačane aktivnosti na edukaciji nastavnika; kao i dodatno formaliziranje odnosa s Gradom i Županijom - objašnjava Jurlina, ističući kako će se osobno pobrinuti da se neki projekti realiziraju brže i efikasnije. Podsjetimo, OSC trenutno broji 40 renomiranih i perspektivnih članica s područja Osječko-baranjske županije, a uz sve edukacije, predavanja i radionice, uvijek rado primaju nove softverske tvrtke i fizičke članove s kojima žele izgraditi bolju budućnost. Upravo zato pod svaku cijenu žele realizirati projekt ‘‘IT Parka‘‘, koji je proteklih tjedana u medijima neželjeno dobio i politički kontekst.
- Prijeko je potrebno naglasiti kako smo mi apolitična udruga i želja nam je nastaviti s brojnim inicijativama kako bi se nešto konkretno napokon pokrenulo, jer mi samo želimo ostati ovdje i napraviti dobru priču u Slavoniji - kaže Jurlina, ističući kako članice OSC-a zajedno rade na rješavanju problema u koherentnoj zajednici, pa među tvrtkama ne vlada "otrovna" konkurentnost, kao primjerice u drugim hrvatskim gradovima. Ideja ‘‘IT Parka‘‘ neophodna je za znatniji napredak jer se na zemljištu u Gackoj ulici,može sagraditi tehnološko središte na kojemu bi brojne tvrtke mogle zajedno egzistirati, razmjenjivati ideje i projekte te tako privlačiti perspektivne studente, ulagače i klijente. Usporedbe Osijeka sa Silicijskom dolinom tako trenutačno, osim svjetlog primjera OSC-a, nisu potpuno utemeljene jer Jurlina ukazuje kako bi, da je ‘‘IT Park‘‘ tada postojao, velike tvrtke poput Ericsson Nikole Tesle i Rimac automobila već ondje pronašle mjesto. U tome kontekstu, novi predsjednik OSC-a podsjeća i na brojne adekvatne prostore za ICT tvrtke, primjerice u godinama polupraznom Eurodomu, gdje je cijena najma uistinu nerealna, pa otkriva kako redovito dobivaju pozive brojnih kolega i suradnika iz Zagreba koji im predlažu da svoje poslovanje prebace u glavni grad.
- Ne želimo se baviti negativnostima, samo želimo ukazati kako ICT sektor u Osijeku rapidno raste i donosi sve više zaposlenih radnika te sve više prihoda, a njegov potencijal nije ni blizu potpunog ostvarenja. U nedavnom istraživanju, OSC je dokazao kako se od 2013. broj ICT tvrtki u OBŽ-u povećao za 80 %, pa je sada registrirano 149 tvrtki s 598 zaposlenih, koji ostvaruju prihode od 182 milijuna kuna. Dakle, budućnost je svijetla, ali moramo promijeniti cjelokupno stanje svijesti i privući još ljudi kako se ne bi morali samostalno boriti s nepravilnostima - zaključuje Jurlina.
Marko Mandić
Nastavljaju se radionice i predavanja
Kao i proteklih godina nakon ljetne stanke, Osijek Software City nastavlja organizirati raznovrsna zanimljiva događanja edukativnog i informativnog karaktera.

- Uskoro počinje nova sezona sve popularnijeg "CodeCAMP-a", radionice za učenje kodiranja, koje od sada vodi odlični mladi android stručnjak Filip Babić. Ondje se uvijek stvarala tehnička izvrsnost u sferi programera, developera, ali i dizajna te marketinga - kaže Jurlina.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike