Svijet
SAD I TURSKA

Puštanje pastora na slobodu može zatopliti odnose
Objavljeno 15. listopada, 2018.
U kolovozu je zbog pastora Andrewa Brunsona SAD udvostručio carine na turski aluminij i čelik

Donald Trump je rekao u subotu kako je puštanje na slobodu pastora Andrewa Brunsona nakon dvije godine ‘‘golem‘‘ korak prema boljim odnosima između SAD-a i Turske, u kojoj je pastor bio zatočen, ali je zanijekao da je riječ o dogovoru s Ankarom.


"Jedini je dogovor, ako to možete nazvati dogovorom, psihološki. Osjećamo prema Turskoj mnogo drukčije danas nego što smo osjećali jučer i mislim kako imamo izgleda stvarno postati bliskiji s Turskom", rekao je Trump novinarima tijekom susreta s Brunsonom u Ovalnom uredu, navodi Reuters.
Turski je sud u petak osudio Brunsona optuženog za veze s kurdskim militantnima i pristašama muslimanskog klerika sa sjedištem u SAD-u Fethullaha Gulena na tri godine zatvora, ali je rekao kako više neće ništa provesti u zatvoru jer je već bio pritvoren od listopada 2016. Gulena je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za pokušaj puča 2016. godine.
"Nadam se da će SAD i Turska nastaviti suradnju kao saveznici, što i jesu, i boriti se zajedno protiv terorističkih skupina", napisao je turski predsjednik. Pastorovo oslobađanje moglo bi nagovještavati zatopljenje u odnosima između dvije saveznice iz NATO-a koji su se pogoršali u kolovozu, nakon što se dogovor o oslobađanju Brunsona raspao, a Trump odobrio udvostručenje carina na aluminij i čelik uvezenih iz Turske. Turska je uzvratila povećanjem carina na uvoz američkih automobila, alkohola i duhana. Turska je u financijskoj krizi te je turska lira ove godine strmoglavce izgubila vrijednost u odnosu prema dolaru.
Trump, koji se u subotu susreo s Brunsonom u Bijeloj kući, nije obećao ukinuti sankcije, ali je rekao kako pozdravlja kraj "loših odnosa" koje su dvije zemlje imale tijekom posljednja dva mjeseca. Pred američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, američkim kongresnicima i Brunsonovom obitelji, pastor je kleknuo pokraj Trumpa na pod Ovalnog ureda, stavio ruku na njegovo rame i molio Boga da mu dade "nadnaravnu mudrost".
Odnosi između SAD-a i Turske pogoršali su se i zbog američke podrške kurdskim borcima u sjevernoj Siriji, turskog plana kupnje ruskog obrambenog sustava protiv projektila i američkog zatvaranja direktora državne turske banke zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana. "Vi ste jako, jako posebni za sve nas", rekao je Trump Brunsonu, prenosi dpa. Trump je rekao da su dvije strane pregovarale "dugo i teško", ali da nije plaćena otkupnina.
Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike