Svijet
U PARLAMENTU DAN D

Makedonija pred odlukom o imenu
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Makedonski parlament odlučuje u ponedjeljak o ratificiranju sporazuma s Grčkom kojim se predviđa preimenovanje zemlje u "Republiku Sjevernu Makedoniju". Veliki je to izazov za socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u lipnju s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 posto na 2,1 milijuna stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dvije trećine zastupnika koji bi glasovali za promjenu Ustava. Da bi imao dvotrećinsku većinu Zaev bi morao uvjeriti još desetak zastupnika desne oporbe.
Od nezavisnosti svoga susjeda 1991. godine, Grčka smatra da se naziv Makedonija može odnositi samo na njezinu sjevernu pokrajinu oko Soluna. Stavlja veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijmu u Europsku uniju.
Referendum održan 30. rujna, koji je makedonska vlada zamislila konzultativnim, nije dao jasan odgovor niti ponudio snažni politički legitimitet Zoranu Zaevu za privlačenje oporbenih zastupnika koje bi želio uvjeriti da ne dovedu u opasnost vezivanje uz Zapad te siromašne balkanske zemlje. "Da" je izglasan s više od 90 posto, ali gotovo dvije trećina glasača nije izišlo na birališta, a apstinenciji su kumovale zastarjele liste, snažna dijaspora, ali i bojkot velikog dijela oporbe.
Cipras je u subotu članovima središnjeg odbora svoje stranke Siriza kazao kako Makedonija nema alternativna rješenja za ulazak u EU i NATO, ako odbaci dogovor iz Prespe o rješavanju spora o imenu. Kazao je kako je taj dogovor "jedina i nezamjenjiva mogućnost za dva naroda, ali i za stabilnost Balkana". Naglasio je kako Grčka neće prihvatiti da Makedonija, ako ne promijeni ime, pod sadašnjim ustavnim imenom Republika Makedonija uđe u EU i druge međunarodne organizacije u kojima je ili u kojima će biti Grčka.
I njegov makedonski kolega toga je stava. Zaev je u intervjuu za grčki dnevnik Ta Nea rekao da ne postoji bolji dogovor o rješenju spora oko imena Makedonije od onoga koji je postigao s Ciprasom. Izrazio je nadu da će zastupnici u makedonskom parlamentu poštovati volju građana koji su glasali na referendumu o promjeni imena te zemlje. H/I.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba