Novosti
PROSVJED U VUKOVARU ZBOG NEUČINKOVITNOSTI PRAVOSUĐA U KAŽNJAVANJU RATNIH ZLOČINA

Stradalnici izgubili vjeru u hrvatske institucije
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je kako se na prosvjednom skupu okupilo oko 9.000 prosvjednika

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VUKOVAR - „Stvorili smo bolesno društvo, za to nemamo izgovora i to moramo mijenjati“, poručio je s prosvjeda u Vukovaru gradonačelnik toga grada Ivan Penava te zamolio mjerodavne institucije hrvatske države da odčepe uši, otvore srca i započnu procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskoga rata u Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj.
„Nemojte se na ovim pitanjima prepucavati i nadmudrivati. Nije teško doznati tko su zapovjednici vojske koja je napala Vukovar, tko je pilot koji je bacao bombe na vukovarsku bolnicu i koji su umovi smislili i proveli zločin na Ovčari. Znate gdje su mjesta srpskih koncentracijskih logora, obilježite ih i tražite odštetu za logoraše. Ako ne znate kako - mi ćemo vam pomoći“, rekao je Penava i naglasio kako za početak treba promijeniti zakone koji se tiču istraživanja i procesa ratnih zločina. Institucijama je poručio da osnuju specijalizirani sud i posebni odjel u DORH-u u kojima neće moći raditi oni koji su se borili protiv ove države i koji ju nisu htjeli.
„Imenujte Povjerenstvo za istinu i ne dopustite da se za zločine počinjene na hrvatskom tlu nad hrvatskim građanima sudi izvan Hrvatske. Uvjetujte tim zahtjevima, utemeljenim na razumu i pravdi, ulazak Srbije u EU", poručio je Penava.
Istaknuo je kako smo kao država jako zakazali kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i za to svi snosimo odgovornost, no daleko najveću imaju dužnosnici koji su obnašali vlast proteklih 27 godina te mu je nerazumljivo i neprihvatljivo kako se unatoč izostanku rezultata samo zarotiraju u funkcijama.
„Svjedočio sam panici i besramnom prebacivanju odgovornosti s jedne na drugu instituciju i ako ovako nastave raditi svo vrijeme ovoga svijeta neće im biti dovoljno da procesuiraju ratne zločince. Svjedoci su bezbroj puta dali iskaze, no za zločine nitko nije odgovarao, pa stoga govore kako više nemaju povjerenja u hrvatske institucije i pravosuđe“, rekao je i nastavio kako okupljeni na prosvjedu jasno poručuju da su došli reći 'dosta' i poslati vapaj za prekid obezvređivanja žrtava. Sve je pozvao da mu se pridruže na putu borbe za pravedniju Hrvatsku, koja treba biti dostojna divova koji su za nju dali živote na kojima počiva temelj Hrvatske.

 

Tomislav Josić, čelnik Penavinog Savjeta za branitelje, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora, poručio je kako je žalosno da one koji situaciju mogu promijeniti prosvjed u Vukovaru uopće ne zanima.
„Okupili smo se čuti svjedočanstva žrtava i upitati kako je moguće da počinitelji zločina nisu procesuirani. Kako je moguće da iskazi i dokazi stoje u ladicama i nitko ništa ne pokreće. Do sada protiv te prakse nije ustao niti jedan političar, a sada je to učinio Ivan Penava. Ovdje su se nakon okupacije dogodila zvjerstva. Ratni zločini ne zastarijevaju i tražimo da se počinitelje i nalogodavce procesuira“, naglasio je Josić i dodao kako mu se ne može sviđati pomirba u kojoj mu poštu donosi poštar kojemu je predao oružje ili ga zaustavlja policijac koji je tijekom Domovinskoga rata bio u agresorskoj vojsci.
Poručio je kako, ako se može po zapovjednoj odgovornosti osuditi i zatvoriti Hrvate onda to treba učiniti i onima koji su silovali, ubijali i činili zločine te onima koji su te zločine naredili.

 

Danijel Rehak, čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je bio zatočen 9 mjeseci, upitao je zašto kaznene prijave koje su pokrenuli od 2002. do 2011. godine i danas stoje u ladicama.
„Nitko nam nije odgovorio niti da ih je zaprimio, a kamoli da su koga priveli na informativni razgovor. U tim su kaznenim prijavama brojna imena i prezimena onih koji su krivi za počinjene zločine za vrijeme agresije na Vukovar i nakon nje. DORH i naše pravosuđe moraju shvatiti da ovo nije Jugoslavija već Republika Hrvatska“, poručio je i naglasio kako su do sada više štitili one koji su izvršili agresiju, dok su one koji su branili Hrvatsku smjestili iza rešetaka.

 

Na prosvjednom skupu protiv šutnje hrvatskih institucija i nedovoljnog angažmana u procesuiranju ratnih zločina pušteni su i snimci svjedočanstava stradalnika Vukovara i okolnih mjesta. Oni su jasno naveli identitet počinitelja zločina, nerijetko dodajući kako te ljude i danas sreću na ulicama grada, pa čak i u nekim institucijama lokalnih vlasti i policiji.
Okupljeni su u nekoliko navrata, kada se na pozornici govorilo o neučinkovitosti pravosuđa, uzvikivali „izdaja, izdaja“, a kada je Penava najavio kako će pročitati dio iz knjige Vladimira Šeksa čulo se glasno negodovanje i zvižduci.
Prosvjednici su Penavu dočekali pljeskom te po okončanju skupa rekli kako će istrajati u zahtjevima za procesuiranje ratnih zločina kako bi pravda bila zadovoljena, pa makar i nakon tri desetljeća.

Na samom kraju je najavljeno kako će idući prosvjed na istom mjestu, trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, biti održan 12.listopada 2019. godine.
D. Korpoš

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je kako se na prosvjednom skupu okupilo oko 9.000 prosvjednika te da je skup protekao u mirnom ozračju i bez narušavanja javnog reda i mira. Gradske vlasti Vukovara izvijestile su pak kako se na skupu okupilo oko 20.000 osoba

POTRESNA SVJEDOČENJA IZNESENA NA VUKOVARSKOME PROSVJEDNOM SKUPU


Potresna svjedočenja žrtava srpske agresije iznesena su u subotu pred tisućama ljudi pristiglih iz svih krajeva Hrvatske na Trg Republike Hrvatske u Vukovaru kako bi prosvjedovali protiv neučinkovitosti hrvatskih državnih institucija u vezi s istragama i suđenjima za ratne zločine počinjenih tijekom agresije i okupacije Hrvatske.

Nakon državne himne i minute šutnje skup je simbolički započeo video-isječkom ulaska četničkih postrojbi u okupirani Vukovar 18.11.1991. godine uz stihove mržnje "...bit će mesa, klat ćemo Hrvate".

Na dvosatnom prosvjednom skupu emitirano je na velikom platnu više video-svjedočanstava stradalnika Domovinskog rata koji su dijelovi dokumentarnog filma "Svjedočanstva" iz 2003. godine.

Pavle Vukas, pripadnik 204. brigade te zatočenik srpskih koncentracijskih logora na Veleprometu i Stajićevu, u video-isječku svjedočio je o zločinima u Veleprometu, o tamošnji mučenjima i ubijanjima, te mnogim nestalima iz tog logora. "Zovemo ih nestali, no oni nisu nestali. Netko zna gdje su njihovi ostaci", rekao je Vukas.

Pripadnik 204. brigade Mladen Roguljić u video-iskazu svjedočio je o zločinima u Borovo Commercu, Trpinji, selu Vera, Dalju, kao i u srbijanskom logoru Stajićevo.

Kao i druga, u tišini je saslušan i video-iskaz Snježane Karaula-Maljak koja je svjedočila je o višekratnom silovanju i silovatelju kojega je prije rata poznavala i koji je posjećivao njezinu obitelj.

Bariša Ivančić video-iskaz je dao u 91. godini života, a svjedočio je o zločinima u Borovo Commercu kao i na Ekonomiji u Dalju, gdje su mnogi zatočenici zaklani i bačeni u kanal, a on je stjecajem okolnosti preživio. Svjedočio je o svom koljaču kao i više njemu poznatih osoba koji su bili na mjestu zločina.

O zločinima počinjenim u Tovarniku svjedočio je Branko Šimunić; o ubojstvu dva brata te o ženi, koju je imenovao, a koja je kastrirala tri hrvatska branitelja.

Emitiran je i video-iskaz anonimnog vukovarskog branitelja koji je bio zarobljen u vukovarskoj bolnici i odveden u Velepromet, gdje ga je iz barake izvukao vukovarski poštar Milan nakon čega je odveden u Stolariju gdje je svjedočio mučenju, ubijanju, klanju zatočenika. Hina

Možda ste propustili...