Novosti
OČEKIVANI RASPLET U SABORU

Oporba nije uspjela smijeniti Kujundžića
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Za opoziv ministra zdravstva u sabornici su glasala 53 zastupnika, a njih 77 dignulo je ruku protiv toga

Oporba očekivano nije uspjela srušiti Milana Kujundžića te on i dalje ostaje ministar zdravstva u vladi Andreja Plenkovića. Tako je glasanjem u petak odlučio Hrvatski sabor, čija su 53 zastupnika bila za opoziv ministra, a 77 protiv. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna u saborsku proceduru poslao je 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, nabrojivši 52 razloga zbog kojih smatra da Kujundžić više ne može biti ministar.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izjavi novinarima komentirao je neuspjeh te inicijative, naglasivši da je postojeći sustav neodrživ. "Umjesto da pomaže građanima, Plenković čuva Kujundžića zato što se boji ostati bez jedne ruke u Saboru. Jer Kujundžić je po mnogo čemu bliže Hasi (Zlatko Hasanbegović, nap. a.) nego njemu", smatra čelnik SDP-a. "Žao mi je što stariji i bolesni po tri godine čekaju na pregled, a mnogi ga od njih i ne dočekaju. Liste čekanja sve su dulje, dugovi u zdravstvu nikad nisu bili veći i u tijeku je potpuni egzodus liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske, a premijer i resorni ministar prave se kao da se ništa od toga ne događa", rekao je Bernardić. Dodao je kako su zbog sve duljih lista čekanja ljudi prisiljeni ići na privatne zdravstvene preglede, koje si mnogi od njih ne mogu priuštiti i mnogi zbog toga gube život. Predsjednik Mosta Božo Petrov ustvrdio je pak kako je Kujundžić dobio novu priliku, pa se nada da neće potrošiti još dvije godine.
Sabor je većinom glasova (78 za i 52 protiv) prihvatio godišnje izvješće o radu Vlade koje je ovoga tjedna podnio premijer Andrej Plenković. U raspravi o novom zakonu o vinu zastupnik Kažimir Varda (BM 365) rekao je kako je nemoguće, s obzirom na toškove ambalaže, transporta itd., da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna te ponovio upozorenja kolega da izvoz hrvatskih vina stagnira, a uvoz strelovito raste. Uz demonstrativno trganje teksta prijedloga novog zakona, Mostov zastupnik Miro Bulj ustrajao je na ocjeni da novi zakon ne donosi ni jednu pozitivnu mjeru za hrvatske vinare i ne nudi rješenja, a rapidno raste uvoz.
Oporba Ministarstvu prigovara da zakon nije odgovorio na želje i potrebe domaćih vinara. I vladajući i oporbeni zastupnici suglasili su se da hitno treba poduzeti mjere da se suzbije bolest zlatne žutice. Oporba je istaknula da država mora sufinancirati te mjere i osigurati sredstva za suzbijanje prijenosnika.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je da novi zakon o vinu unosi poboljšanja vinarstvo i vinogradarstvo. Ukidaju se, naveo je, sve naknade za kontrole, čime se 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva, uspostavljaju četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja bregovita Hrvatska, i decentralizira postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina.
Igor Bošnjak/H
PETROV: VLADA IZDALA NACIONALNE INTERESE
Most je na konferenciji za novinare upitao tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU-u. Vladu su optužili za izdaju nacionalnih interesa. "Javnost treba znati da se Povjerenstvo, koje je trebalo utvrditi poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinici koji su počinili zločine u RH te kako bi se obeštetile žrtve, uopće ne sastaje. Prema javnim podatcima, sastalo se dva puta, no ni jednom u mandatu sadašnje ministrice vanjskih poslova”, rekao je predsjednk Mosta Božo Petrov.
Miro Bulj

zastupnik Mosta

Uvoz vina posljednjih nekoliko godina porastao je za 140 posto, 2013. uvezli smo vina za 16 milijuna kuna, a tri godine poslije za 31 milijun kuna. Proizvodnja vina sto posto je manja u odnosu prema vremenu kad smo bili izvan EU-a
Možda ste propustili...