Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Živa je božja riječ
Objavljeno 13. listopada, 2018.

Sigurno se sjećamo bar jednog dobrog savjeta koji su nam dali dok smo bili mladi i zbog kojega nam je silno žao što ga nismo poslušali. Djed i baka, otac ili majka, dobrohotni susjed..., lijepo su nam govorili, ali ne, mi smo tada bili najpametniji. A danas priznajemo: E, da smo tada stvarno bili pametni, poslušali bismo te savjete.


Istina je. Samo je ograničen čovjek uvjeren kako sve najbolje zna te da mu ne treba ničiji savjet. Upravo tako. Danas nam je razumljivo da se za svaki pravi posao traži stručno mišljenje. Istinski će se poslovni ljudi uvijek okružiti ljudima koji ga mogu uputiti u ono što sami ne znaju. Zato je u mnogim pothvatima važan tim: učimo jedni od drugih, učimo na iskustvu starijih.
Današnje zvjezdoznanstvo počiva na dostignućima Newtona, Keplera i mnogih drugih, matematika nam počiva na grčkim matematičarima Arhimedu i Pitagori, što su drugi dalje razvijali... A evo, kršćani, pa i oni koji se baš ne priznaju vjernicima, smatraju da je Biblija knjiga nad knjigama, da je u njoj ne samo Boja riječ, nego da je u njoj sadržano mnogo životne mudrosti. U veličinu i uzvišenost Božje riječi uvjeren je i pisac poslanice Hebrejima. On veli: "Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun."
Dobro je uvijek iznova posegnuti za Biblijom. Nadahnjuje. Vodi. Hrabri. Daje smisao životu. Otvara nam nove vidike. Otvara nam vječnost. Evo - primjera radi - samo nekih riječi koje bismo trebali imati pred očima: "Ne živi čovjek samo o kruhu. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Molite za one koji vas progone. Poštuj oca i majku. Ne bojte se onih koji mogu ubiti tijelo, a duši ne mogu nauditi…". Mudrost Božje riječi čujemo na svakoj misi. Evo, i ja osobno, mudrost Božje riječi nastojim, kako najbolje znam donijeti i u ovoj rubrici. Mudrost Božje riječi možemo svakodnevno otkrivati čitajući Bibliju. Ili slušajući je na misi. Bit će mnogo korisnije od televizijskih serija i društvenih mreža. Veli pismo: "Tražite Gospodina dok se može naći…". A blizu je. Dovoljno je otvoriti Bibliju. Za kršćane je ona Sveto pismo.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...