Regija
VELIKI USPJEH

Vinkovčani državni prvaci u robotici
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Na WER Otvorenom kupu Hrvatske u Zagrebu sudjelovalo je više od 150 natjecatelja i mentora
VINKOVCI - Drugu godinu zaredom Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM organizirao je WER Otvoreni kup Hrvatske – natjecanje iz napredne edukacijske robotike i programiranja (WER Croatian Open 2018.).
Na ovogodišnjem natjecanju u Zagrebu, kojem je tema bila “Informacijsko doba”, sudjelovalo je više od 150 natjecatelja i mentora. Ove godine najbolji su bili učenici OŠ Iver, Sesvetski Kraljevec i Gimnazije Matija Antun Reljković Vinkovci, kojima su uručene vrijedne nagrade i ulaznice za središnje natjecanje koje će biti održano u prosincu u Šangaju.
- Naši učenici Vittorio Vičević, Fran Marić i Nino Matozan na natjecanju sudjeluju drugu godinu zaredom. Prošle smo godine bili osmi u svojoj kategoriji, ali im je stečeno iskustvo pomoglo u ovogodišnjem natjecanju. Pripremati smo se počeli početkom rujna kad nam je stigla nova staza i oprema. Da bismo se mogli pripremiti za natjecanje, učenici su ponekad morali izostati s nastave te zahvaljujem kolegama na razumijevanju. Također su cjelokupnu opremu nosili kući da bi mogli raditi preko vikenda i u slobodno vrijeme. Za natjecanje robot mora riješiti zadatke tako da napravi određene radnje s preprekama čiji se raspored ne zna unaprijed. Pri tome robot ne može riješiti sve zadatke s istim alatima. Dizajn robota i alata nije zadan i učenici su ga morali osmisliti sami. Na samom je natjecanju bitno i vrijeme, a naš je tim bio odlično koordiniran i točno se znalo tko ima koju ulogu za vrijeme pripreme robota i za vrijeme kad robot izvršava zadatke. Kao nagradu za osvojeno mjesto dobili smo novu, napredniju verziju robota s kojim ćemo se natjecati na svjetskom natjecanju u Šangaju. Put na Svjetski kup za nas je veliki doživljaj, a za učenike je to zaslužena nagrada s obzirom na dosadašnji uloženi trud i vrijeme.
Očekujemo da ćemo se dobro predstaviti na tom natjecanju i pokazati da možemo konkurirati učenicima iz Kine, rekao je Daniel Rakijašić, mentor vinkovačkih Gimnazijalaca.M.Kokaj
DVIJE DOBNE SKUPINE
Natjecatelji su programirali robote tako da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. Simulirajući ove radnje natjecatelji su u timovima rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija. Natjecatelji su sudjelovali u dvije dobne skupine: osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike