Osijek
OKRUGLI STOL O RURALNOM RAZVOJU

Razvitku ruralnih područja pridonose pametne tehnologije
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Fokus je na implementaciji pametnih tehnoloških rješenja u proizvodnju malih obiteljskih gospodarstava

U okviru međunarodne konferencije Pametni sustavi i tehnologije, koja se od 10. do 12. listopada održava u Osijeku, jučer je održan okrugli stol na temu "Pametna energija u ruralnim područjima", na kojoj su sudionici raspravljali o tome kako pametne energetske i ICT tehnologije, s naglaskom na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, mogu pridonijeti razvitku ruralnih područja.


Ta nastojanja odvijaju se u okviru projekta Obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti u funkciji ruralnog razvoja (RuRES), koji je financiran u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020. Glavni partner projekta je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), dok su projektni partneri Centar za ekonomiju i regionalne studije Mađarske akademije znanosti (Pečuh), i Sveučilište u Kaposvaru.
Primarni ciljevi projekta su razvoj tipičnih sustava za opskrbu energijom koji koriste obnovljive izvore energije u ruralnim područjima, mjere i preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom u ruralnim područjima, istraživanje ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima prekogranične regije.
U uvodnom izlaganju profesora Damira Šljivca predstavljeni su neki pozitivni primjeri investiranja u obnovljive izvore energije, poput tvrtke Strizivojna Hrast, čije kogeneracijsko postrojenje proizvodi električnu i toplinsku energiju na bazi izgaranja drvne biomase. Među onima koji su prepoznali prednosti obnovljivih izvora energije je i tvrtka Žito, koja u svom sustavu ima tri bioplinska postrojenja koja koriste otpad kao sirovinu za proizvodnju električne i toplinske energije. Uz isticanje ovih i drugih pozitivnih primjera, koji su u pravilu vezani za velike tvrtke, fokus je stavljen na implementaciju pametnih tehnoloških rješenja u proizvodnju malih obiteljskih gospodarstava. Govorilo se o sustavima za navodnjavanje, integraciji obnovljivih izvora energije u ruralnu distribucijsku mrežu, kao i o dosadašnjim rezultatima istraživanja u okviru RuRES projekta.
- Glavni fokus projekta je kako obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, odnosno pametne energetske tehnologije staviti u službu razvitka ruralnih krajeva. Valja naglasiti kako je primarni cilj implementacijom pametnih tehnoloških rješenja u poljoprivrednu proizvodnju osigurati razvoj ovog ekonomski relativno lošeg podneblja i dati poticaj da se cijela Slavonija razvije u smjeru ekonomske i ekološke održivosti. Kroz prezentaciju smo pokazali da se pomičemo u tom smjeru, polako odlazimo iz sustava poticaja i velikih industrijskih ulagača prema primjeni obnovljivih izvora energije i pametnih tehnologija na malim obiteljskim gospodarstvima, kao što su sustavi za navodnjavanje i sustavi za proizvodnju energije tamo gdje nema mreže.
Pozitivni primjeri koje smo do sada imali u pravilu su vezani uz velike ulagače, poput poljoprivredne zadruge Osatina, koja je prva počela 2007. godine koristiti obnovljive izvore energije, a sada je na tom području najrazvijenija tvrtka Žito i njihove farme, međutim, mi sada želimo staviti naglasak na male poljoprivredne sustave koji su ključni za razvoj ruralnih područja - rekao nam je profesor Damir Šljivac.
Ivan Alilović
PROIZVODNJA STRUJE IZ ŠUMSKE BIOMASE
Jedan od pozitivnih primjera iskorištavanja obnovljivih izvora energije je i kogeneracijsko postrojenje tvrtke Strizivojna Hrast, koje je pokrenuto s ciljem proizvodnje vlastite električne i toplinske energije, koristeći resurse iz postojeće proizvodnje (šumska i drvna biomasa). Projektom kogeneracije tvrtka postiže uštede u trošku energije, ali i ostvaruje povećanje prihoda prodajom viška električne energije.
Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike