Osijek
OŠ LJUDEVITA GAJA

Fotonaponska elektrana napajat će školu i vrtić
Objavljeno 13. listopada, 2018.

Povrh nadstrešnice na parkiralištu Osnovne škole Ljudevita Gaja, završena je fotonaponska elektrana koja će napajati školu, obližnji dječji vrtić te dio javne rasvjete. Prva je takve vrste u Osijeku, a u nju je uloženo oko milijun kuna, ponajprije europskog novca.


Riječ je o dijelu prekograničnog projekta "Osposobljavanje za održivost - zelene i energetski učinkovite škole", koji Grad Osijek provodi u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i Obnovljivim izvorima energije Osijek te u suradnji s partnerima iz Novog Sada.
- Izravna korist projekta jest smanjivanje troškova za potrošnju energije. Prema izračunu, investicija će se isplatiti za pet do šest godina – kazao je gradonačelnik Ivan Vrkić. Dodao je da je ovaj projekt usmjeren na korištenje obnovljivih izvora energije za smanjenje troškova struje u gradu, tek jedan od mnogih koje Grad ima u planu. Ravnateljica škole Aleksandra Krampač-Grljušić kaže kako će sada učenici imati priliku u ranijoj dobi učiti o energetskoj učinkovitosti, ali i prenositi svijest ukućanima te i šire, u čitavoj gradskoj četvrti.
- Iako su mnogima europski fondovi još uvijek apstraktni, OŠ Ljudevita Gaja odličan je pokazni primjer politici održivosti same škole i edukacije svojih učitelja i učenika s ovim trećim europskim projektom – dodala je pročelnica UO-a za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.
Nakon obnovljene ovojnice i izmijenjenog centralnog grijanja, sa završetkom solarne elektrane donjogradska škola korak je bliže prema ostvarenju cilja – imati potpuno energetski obnovljenu zgradu koja funkcionira prema načelima održivog razvoja. I roditelji mogu odahnuti, više neće biti gužvi, jer je vrtiću vraćeno parkiralište, a školi još jedan ulaz u školsko dvorište.
Jasenka Pejaković
Edukacija i analiza učinkovitosti
"Solarna elektrana samo je jedna od aktivnosti u sklopu prekograničnog projekta. Glavna aktivnost je završetak energetske obnove OŠ Ljudevita Gaja, a u planu je prijava i sljedećeg projekta, gdje bi se, ako prođe, krenulo u obnovu i priključenje obližnjeg vrtića kompleksu. Gradnja fotonaponske elektrane koristit će za edukaciju, isprobavanje novih režima napajanja električnom energijom same škole, a izradit će se i cijeli niz edukacija i analiza o učinkovitosti primjene obnovljivih izvora energije u energetskim obnovama", kaže Dragan Kovačević, voditelj projekata Županijske razvojne agencije.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike