Osijek
LANI GOTOVO 79.000 INTERVENCIJA ZHMP-A

Hitna: U ovoj godini je tisuću intervencija manje nego 2017.
Objavljeno 13. listopada, 2018.

Prema izvješću o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Osječko-baranjske županije u 2017. godini, Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHM) obavio je čak 78.996 intervencija.


Taj je broj za čak tisuću pacijenata manji nego u godini prije, a ravnateljica ZHM-a Osječko-baranjske županije Silvana Sabo ističe da se broj prošle godine smanjio zbog odlaska ljudi u inozemstvo.
- Dosta osjetimo manjak pacijenata jer imamo znatno manji broj intervencija. Ako je, prosječno, deset posto stanovništva manje nego u godini prije, mi to osjetimo po broju pacijenata. Dobra je vijest da je manji broj dijaliziranih pacijenata koji su trebali prijevoz, a bilo ih je 26.800, ali broj međužupanijskih prijevoza pacijenata raste. Konkretno, u 2017. godini bilo ih je 1298 – objašnjava Sabo, dodajući da se ti prijevozi uglavnom odnose na Zagreb.
A među gotovo 79 tisuća intervencija koje je Zavod obavio tijekom godine 11 je pritužbi pacijenata zbog pojedinačnih povreda njihovih prava upućenih toj ustanovi. Deset se pritužbi odnosi na postupanje medicinskog osoblja i pružanje hitne medicinske pomoći te pritužbe na komunikaciju dispečera u prijavno-dojavnoj jedinici nakon poziva. Samo je jedna pritužba bila zbog usluge sanitetskog prijevoza, odnosno zbog zadobivanja hematoma pri prijevozu pacijentice na dijalizu. Kako stoji u izvješću, utvrđeno je da je ozljeda nastala prije prijevoza, a kad je u pitanju spomenutih deset, u izvješću stoji da je utvrđeno kako je medicinsko osoblje postupalo sukladno s pravilima medicinske struke i protokola te da su pritužbe uglavnom bile subjektivne, jer su pozivatelji često emotivni i u stanju šoka. U izvješću stoji i to da se u pravilu ne radi o životno ugroženim pacijentima, no članovi obitelji inzistiraju da se njihovi roditelji hospitaliziraju jer se o njima ne mogu brinuti. Pacijenti nezadovoljni uslugom, stoji u izvješću, traže uputnicu za bolničko liječenje odnosno prijevoz vozilom Hitne pomoći u bolnicu kad za to ne postoji medicinska indikacija, niti je u nadležnosti postupanja Zavoda. Sabo potvrđuje da je riječ o malom broju pritužbi, i to uglavnom temeljenih na prigovorima obitelji koji nisu uz pacijente.
- Pritužbe su upućivala uglavnom djeca koja žive u inozemstvu i ne mogu se brinuti o članu obitelji. Inače, kad sam počela raditi u Zavodu, imali smo pritužbe svaki drugi, treći dan. Uspjeli smo u tome da sustavno kontroliramo kvalitetu, odnos prema pacijentima i svoj posao radimo odgovorno i besprijekorno. Stoga, u odnosu prema nekim drugim zavodima, imamo mali broj pritužbi na godišnjoj razini, drugi ih zavodi u Hrvatskoj imaju puno više – zaključila je Sabo.
Marija Mihelić
Šest odlazaka u inozemstvo
Ako se određena vrsta operacijskih zahvata ne može osigurati u Kliničkom bolničkom centru Osijek, pacijenti se odlučuju liječiti negdje drugdje, a od ukupnog broja međužupanijskih prijevoza najviše se vozilo u smjeru Zagreba.

Osim toga, među 78.996 intervencija Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije bilo je i šest iz posebne kategorije - sanitetski prijevoz pacijenata u inozemstvo.

- Bilo je slučajeva da pacijent koji gravitira Osijeku, odnosno području županije, padne na skijanju i moramo ići po njega. Tu su i transplantacije pluća, što se obavlja u Beču, pa smo i tu bili angažirani - objasnila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo.

Budući da je i ova godina na izmaku, Sabo kaže kako očekuje da će broj intervencija otprilike biti istovjetan onome iz 2017., a s obzirom na daljnji odljev građana u inozemstvo za očekivati je da čak bude i manji.
Najčitanije iz rubrike