Crna kronika
GORE POLJA U SLAVONIJI

Veliki požar na strništu i kanalu u blizini Vuke
Objavljeno 13. listopada, 2018.
U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz tri lokalna DVD-a: Čepin, Vladislavci i Vuka
ČEPIN - Unatrag dva tjedna vatrogasci u Slavoniji imaju pune ruke posla s neodgovornim pojedincima koji spaljuju biljni otpad i ne paze na vatru te tako izazovu požare na otvorenom prostoru. Slavonija gori, a dobra je vijest kako se sve češće pronalaze oni koji su odgovorni za požar.
U četvrtak, u 18.29 sati, vatrogasci DVD-a Čepin dobili su dojavu da gori strnište i kanal između Dopsina i Vuke. U pomoć su pozvani i vatrogasci DVD-a Vladislavci, a pozvani su i pripadnici DVD-a Vuka da bi se osigurala dovoljna količina vode za gašenje požara.
- Vidio sam kako gori velika površina i najmanje šest vatrogasnih vozila. Ne znam što gori, ali čini se da je opet netko nešto spaljivao pa izazvao požar - ispričao nam je očevidac koji se automobilom kretao prema Osijeku. Za sada još nije poznato tko je izazvao ovaj požar, no policija je otkrila da je istoga dana u prijepodnevnim satima 75-godišnjak izazvao požar kod Radovanaca, nedaleko od Velike.
- U četvrtak, oko 11 sati, nedaleko od mjesta Radovanci, 75-godišnjak je zapalio strnište na svom zemljištu, nakon čega se požar proširio na zemljište s neobranim kukuruzom u vlasništvu 34-godišnjakinje. Požar je ugašen oko 14 sati, a protiv 75-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara - doznajemo od Gorana Matijevića iz Policijske uprave požeško-slavonske. Iz policije ističu da je proteklih godina najveći broj požara na otvorenim prostorima zabilježen upravo u vrijeme obavljanja poljoprivrednih radova, u dane sunčanih i toplih vikenda kada građani koriste lijepo vrijeme za obavljanje radova na otvorenom.
- Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom, ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama. Posebice je potreban oprez prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, jer bi zbog nedovoljne pažnje pri rukovanju vatrom ili zapaljivim predmetima moglo doći do požara koji lako izmaknu kontroli, pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time i ugroziti ljudske živote. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu. Saznanja o požarima odmah dojavite policiji na broj 192, ili na broj službe za hitne slučajeve 112 - apeliraju iz policije.
Sandra Lacić
policija
IZ MUP-A POZIVAJU NA OPREZ
KAZNE DO 150 TISUĆA KUNA ILI ZATVOR
Od 1. kolovoza 2010. na snazi je Zakon o zaštiti od požara kojim je za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, ili kazna zatvora do 60 dana. Onome tko izazove požar iz nehaja kazna je između dvije i 15 tisuća kuna. Fizičke osobe koje primijete požar, a ne nazovu nadležne, očekuje kazna u iznosu od 1000 do 15 tisuća kuna. "Ovakvim nepromišljenim radnjama može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama", ističu iz policije.
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike