Magazin
TJEDNI OSVRT

Zašto Milijan Brkić ne može biti šef HDZ-a?
Objavljeno 13. listopada, 2018.

Vjerujem u Boga i u dobrotu kod ljudi. Vjera je moja osobna stvar, koja mi jako mnogo znači u životu. U najtežim trenucima najbolje se osjećam kad uspijem biti sam s Bogom. Mislim da vjeru svaki čovjek treba proživljavati na svoj način, izjavio je nedavno na svepće iznenađenje zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. A poznato je i da Brkić sastanke započinje s "Hvaljen Isus i Marija" te da je veliki vjernik koji u politici zastupa stavove Crkve.


Naravno, ništa tu ne bi bilo baš toliko iznenađujuće da sve rečeno nije iz ustiju čovjeka koji je trenutačno u središtu dviju dosada većih i ozbiljnijih afera, a koje uz to potresaju i sam HDZ. Prva je ta da mu je kum Blaž Curić uhićen u aferi SMS jer se sumnja da je Franji Vargi dojavio da ga se prisluškuje. Nakon toga ponovo je pokrentua i istraga iz 2011. o curenju informacija u istraživanju elitne prostitucije. U toj je istrazi ime Milijana Brkića, kako se doznaje, dvaput spomenuto te je zbog toga dao izjavu i DORH-u. Zapravo sve se ponavlja jer je već postojeći spis misteriozno nestao te je u tijeku rekonstrukcija. Brkića se, naime, sumnjiči da je upravo on prostitutkama i kojekakvom kriminalnom podzemlju, dok je bio zamjenik ravnatelja policije, dojavljivao da su pod nadzorom.

Stoga baš i nije ugodno gledati ga kako predsjedava Saborom, kao što je bio slučaj u večernjim satima u srijedu, i to bez obzira na to što mu još ništa nije pravorijekom dokazano. Jer, afere su afere, a gdje ima dima, ima i vatre. Još više čude navodi da je Brkićev konačni cilj preuzeti HDZ, nakon što aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponovo ode u Bruxelles, što nikada nije niti izjavio niti potvrdio. Znači, rušenje Plenkovića moguće je samo unutarstranačkim pučem, a što podrazumijeva i nepoštedni rat u vrhu vladajuće stranke. Ali i tu se pravi račun bez krčmara, jer isplivaju li novi kompromitirajući detalji protiv Brkića, slijedi mu skidanje imuniteta te smjene u Saboru i HDZ-u. A ni njegov navodno konačni cilj, postati predsjednikom najjače političke stranke i ovladati desnicom, nije baš orginalan jer on sam u tom slučaju ne bi bio premijer, nego bi odlučivao tko će to biti. A taj smo neslavni eksperiment već imali kada je šef HDZ-a bio bivši mu prijatelj Tomislav Karamarko. Sve u svemu, Brkićev politički kredibilitet ozbiljno je uzdraman i tek treba vidjeti kako će cijela priča, što se njega tiče, završiti, jer u konačnici sigurno je da ni Plenković ne sjedi skrštenih ruku jer je sve to postalo prevelik teret i HDZ-u i njemu samome te je prvom stranačkom desničaru smjena, bez obzira na ishod istrage, neizbježna.


Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike