Učionica
PREDSTAVLJANJE JEDNE OD NAJVEĆIH SVJETSKIH STUDENTSKIH MREŽA I NJEZINE OSJEČKE PODRUŽNICE

Erasmus Student Network Osijek – komplementarna platforma za razvoj studenata na osobnoj i profesionalnoj razini
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Podružnice i volonteri ESN-a danas se mogu pronaći na više od 1000 visokoobrazovnih institucija u više od 400 europskih gradova u 40 država

Zamislite mogućnost studiranja jednoga ili dva semestra u državi po vašem izboru. Sada zamislite da za to studiranje dobijete stipendiju koju u potpunosti možete i morate iskoristiti u okviru svoje mobilnosti. Uz to, zamislite i kako dolazite u novi grad, a dočekuju vas prijateljska lica spremna pokazati vam sve najljepše skrivene kutke grada, njegove znamenitosti, ispričati vam legende o njihovu postanku i upoznati vas s novom kulturom i običajima.


Danas, skoro pa 30 godina od nastanka neprofitne međunarodne studentske organizacije Erasmus Student Network (ESN), odnosno Erasmus studentske mreže, njezine podružnice i volonteri mogu se pronaći na više od 1000 visokoobrazovnih institucija u više od 400 europskih gradova u 40 država.
Sjedište Erasmus Student Network Internationala nalazi se u Bruxellesu u Belgiji gdje se na mandat od jedne do dvije godine seli pet predstavnika koje je odabrala cijela mreža na tzv. pozicijskom sastanku – Annual General Meetingu. Erasmus Student Network tako djeluje na trima razinama – međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Uživamo čast imena jedine studentske organizacije u Europi čiji je rad priznala Europska komisija. Svi naši volonteri djeluju i aktivno rade u svojim lokalnim zajednicama pod motom „Studenti pomažu studentima“.

Najmlađa podružnica u Hrvatskoj

Erasmus Student Network Osijek jedna je od 526 lokalnih podružnica krovne organizacije – Erasmus Student Network Internationala. Uživa status najmlađe podružnice Erasmus Student Network Hrvatske koja broji ukupno šest organizacija koje djeluju pri svojim Sveučilištima – Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Naša podružnica obogaćuje mrežu sa 16 aktivnih članova.
Erasmus studentska mreža Osijek ima višestruku ulogu u svim dimenzijama međunarodnoga života studenata unutar Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegovih sastavnica. Organiziramo širok spektar aktivnosti kako bismo podržali Sveučilište u području dobrodošlice inozemnih studenata, njihove praktične i socijalne integracije te ukupnoga boravka. Konkretne se aktivnosti kreću od organizacije Tjedna dobrodošlice, uspostave „Buddy sustava“ za individualnu i praktičnu potporu dolaznim studentima, kreiranja i uređivanja vodiča do organizacije kulturnih putovanja i društvenih aktivnosti, a od ključne su važnosti za lakšu integraciju inozemnih studenata unutar lokalne zajednice. Naši su volonteri upravo ona prijateljska lica koja su potrebna u dočeku studenata na razmjeni. Oni su im prvi vodiči gradom i organizatori različitih aktivnosti u Tjednu dobrodošlice, primjerice:
* „Meet your ESN section“ – inozemni studenti imaju se priliku upoznati sa svim volonterima ESN-a Osijek i drugim inozemnim studentima u gradu;
* „Photo Hunt“ – edukativna igra tijekom koje su sudionici podijeljeni u skupine i pomoću karte moraju pronaći zadane znamenitosti našega grada te se skupno fotografirati ispred njih;
* „Meet my country“ – aktivnost na kojoj prezentacijama međusobno bolje upoznajemo kulturu, običaje i baštinu svih sudionika.

Nakon Tjedna dobrodošlice slijedi cijeli semestar pun aktivnosti, ne samo za inozemne studente, već i za odlazne i povratne studente Sveučilišta u Osijeku kao i naše volontere.
Svaki semestar organiziramo širok spektar aktivnosti kojima promičemo mobilnost, društvenu uključenost, aktivan studentski angažman i neformalno učenje. Tako studenti na razmjeni uživaju u različitim putovanjima koje im organiziramo, športskim aktivnostima kao i onim društvenim. Nerijetko organiziramo odlaske u azil (Sklonište za napuštene životinje) u Nemetinu, a i sada već tradicionalne humanitarne karaoke s motom „Pusti glas za pseći spas“ pomoću kojih prikupljamo donacije za četveronošce iz Nemetina.

Potpora lokalnim studentima

ESN Osijek također djeluje i kao potpora lokalnim studentima koji se odluče prijaviti na Erasmus+ natječaj za međunarodnu mobilnost studenata. U svrhu poboljšanja kvalitete prijava na natječaj, jednom semestralno za studente Sveučilišta u Osijeku organiziramo Erasmus Café, događaj koji već sada tradicionalno održavamo, a koji je popraćen u svim lokalnim medijima i na kojem se doista traži dodatno mjesto za sudjelovanje. Događaj je to na kojem sva svoja stečena znanja i iskustvo o programu Erasmus prenosimo onima koji se pokušavaju odlučiti hoće li se odvažiti provesti semestar ili dva u inozemstvu.
Djelujući kao poveznica i potičući interakcije između lokalnih i inozemnih studenata, ESN Osijek podržava višekulturno okruženje na Sveučilištu i u lokalnoj zajednici. Rad ESN-a Osijek promiče vrijednosti poput poštovanja i nediskriminacije te snažno odvraća od predrasuda, stereotipa i rasizma. Naša Udruga pruža jedinstvenu mogućnost budućim studentima na razmjeni i onima koji se s nje vraćaju otkriti ili nastaviti svoje inozemno iskustvo. ESN Osijek je platforma za aktivan građanski angažman studenata. Naši volonteri imaju priliku često sudjelovati na međunarodnim i nacionalnim konferencijama na kojima predstavljaju Sveučilište u Osijeku, rade na promidžbi mobilnosti, dijele dobru praksu i usavršavaju svoje vještine.
Prethodne i buduće aktivnosti

U prethodnoj akademskoj godini članice i članovi ESN-a Osijek predstavljali su Sveučilište u Osijeku i Udrugu na nizu međunarodnih konferencija. Primjerice, upravo su predstavnice i članice Lokalnoga odbora ESN-a Osijek imale čast predstavljati studente iz cijele Hrvatske na Erasmus Upgrade konferenciji u Bruxellesu. Bitno je napomenuti kako su sve članice Europske unije s ESN podružnicama imale pravo poslati maksimalno dva predstavnika, a zahvaljujući njihovu trudu, radu, zalaganju i znanju, ta su dva mjesta pripala našim volonterkama koje su predstavljale Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na navedenom događaju. S našim volonterima Udruga i Sveučilište bili su predstavljani i na vijećima nacionalnih predstavnika u Aveiru, Beogradu, Barceloni, Kreti i Rigi. Također, bili smo nazočni i na Vijeću nacionalnih izaslanika u Švicarskoj i Godišnjoj generalnoj skupštini u Španjolskoj. Na svim se sastancima aktivno radilo u cilju poboljšanja kvalitete mobilnosti i stjecanja novih znanja.
Navedenim konferencijama svojim volonterima omogućujemo razvitak širokoga spektra novih vještina, znanja i stavova neformalnim i informalnim učenjem. Vjerujemo kako su kompetencije stečene alternativnim načinima učenja sve važnije za buduću zapošljivost studenata, stoga i možemo reći kako je ESN Osijek komplementarna platforma za razvoj studenata na osobnoj i profesionalnoj razini. ESN Osijek s članovima aktivno radi na tome da osječko Sveučilište bude što više priznato i na europskoj razini.
Svakoga semestra ESN Osijek otvara svoja vrata novim članovima pružajući mogućnost učlanjenja, a upravo sada, na početku nove akademske godine, došlo je to vrijeme. Ono što naša organizacija omogućuje svojim članovima vrlo je teško opisati – treba se doživjeti. Svaka je godina za nas novo iskustvo – upoznavanje s novim kulturama, običajima, mjestima, poznanstvima i prijateljstvima. Nova akademska godina odvest će nas u Bruxelles, Olomouc, Split, Bratislavu, Bukurešt, Thessaloniki i na još mnoštvo konferencija diljem Europe. Ponosno ćemo predstavljati naše Sveučilište i našu regiju te obogaćivati svoju lokalnu zajednicu dolascima i boravcima novih inozemnih studenata.
Tina Kristina KATAVA
Lokalni odbori i vanjski suradnici
Članove Erasmus Student Networka vode i u radu usmjeravaju lokalni odbori i njihovi vanjski suradnici koji se aktivno bave promidžbom međunarodnih projekata ESN-a. Svaki mandat počinje 1. kolovoza i traje godinu dana. Dok se većina mladih u to vrijeme upravo sprema na odmor od studentskih obaveza, nama planiranje, organizacija i sudjelovanje na događajima tek počinju.
„Razbijanje“ mitova o Erasmus programu
U okviru događaja Erasmus Café spajamo ugodno s korisnim i o formalnostima pričamo u neformalnoj atmosferi - uz šalicu kave. Na događaj su pozvani svi koji su razmišljali o odlasku na Erasmus mobilnost, koji su se planirali prijaviti na aktualni Erasmus natječaj i oni koji su već duboko „zagazili“ u proces prijave. „Razbijamo“ neke od najpoznatijih Erasmus mitova, poput onih: „Ako odem na Erasmus, moram ponavljati godinu.” ili „Ne mogu na Erasmus, ne znam dovoljno engleski.”; prolazimo kroz „mukotrpne“ administrativne detalje vezane za prijavu; objašnjavamo sudionicima događaja koja su njihova prava prilikom odlaska na razmjenu te odgovaramo na sva postavljena pitanja vezana uz postupak prijave, mogućnostima koje Erasmus pruža i slično.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike