Učionica
PREDSTAVLJANJE JEDNE OD NAJVEĆIH SVJETSKIH STUDENTSKIH MREŽA I NJEZINE OSJEČKE PODRUŽNICE

Erasmus Student Network Osijek – komplementarna platforma za razvoj studenata na osobnoj i profesionalnoj razini
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Podružnice i volonteri ESN-a danas se mogu pronaći na više od 1000 visokoobrazovnih institucija u više od 400 europskih gradova u 40 država

Zamislite mogućnost studiranja jednoga ili dva semestra u državi po vašem izboru. Sada zamislite da za to studiranje dobijete stipendiju koju u potpunosti možete i morate iskoristiti u okviru svoje mobilnosti. Uz to, zamislite i kako dolazite u novi grad, a dočekuju vas prijateljska lica spremna pokazati vam sve najljepše skrivene kutke grada, njegove znamenitosti, ispričati vam legende o njihovu postanku i upoznati vas s novom kulturom i običajima.


Danas, skoro pa 30 godina od nastanka neprofitne međunarodne studentske organizacije Erasmus Student Network (ESN), odnosno Erasmus studentske mreže, njezine podružnice i volonteri mogu se pronaći na više od 1000 visokoobrazovnih institucija u više od 400 europskih gradova u 40 država.
Sjedište Erasmus Student Network Internationala nalazi se u Bruxellesu u Belgiji gdje se na mandat od jedne do dvije godine seli pet predstavnika koje je odabrala cijela mreža na tzv. pozicijskom sastanku – Annual General Meetingu. Erasmus Student Network tako djeluje na trima razinama – međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Uživamo čast imena jedine studentske organizacije u Europi čiji je rad priznala Europska komisija. Svi naši volonteri djeluju i aktivno rade u svojim lokalnim zajednicama pod motom „Studenti pomažu studentima“.

Najmlađa podružnica u Hrvatskoj

Erasmus Student Network Osijek jedna je od 526 lokalnih podružnica krovne organizacije – Erasmus Student Network Internationala. Uživa status najmlađe podružnice Erasmus Student Network Hrvatske koja broji ukupno šest organizacija koje djeluju pri svojim Sveučilištima – Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Naša podružnica obogaćuje mrežu sa 16 aktivnih članova.
Erasmus studentska mreža Osijek ima višestruku ulogu u svim dimenzijama međunarodnoga života studenata unutar Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegovih sastavnica. Organiziramo širok spektar aktivnosti kako bismo podržali Sveučilište u području dobrodošlice inozemnih studenata, njihove praktične i socijalne integracije te ukupnoga boravka. Konkretne se aktivnosti kreću od organizacije Tjedna dobrodošlice, uspostave „Buddy sustava“ za individualnu i praktičnu potporu dolaznim studentima, kreiranja i uređivanja vodiča do organizacije kulturnih putovanja i društvenih aktivnosti, a od ključne su važnosti za lakšu integraciju inozemnih studenata unutar lokalne zajednice. Naši su volonteri upravo ona prijateljska lica koja su potrebna u dočeku studenata na razmjeni. Oni su im prvi vodiči gradom i organizatori različitih aktivnosti u Tjednu dobrodošlice, primjerice:
* „Meet your ESN section“ – inozemni studenti imaju se priliku upoznati sa svim volonterima ESN-a Osijek i drugim inozemnim studentima u gradu;
* „Photo Hunt“ – edukativna igra tijekom koje su sudionici podijeljeni u skupine i pomoću karte moraju pronaći zadane znamenitosti našega grada te se skupno fotografirati ispred njih;
* „Meet my country“ – aktivnost na kojoj prezentacijama međusobno bolje upoznajemo kulturu, običaje i baštinu svih sudionika.

Nakon Tjedna dobrodošlice slijedi cijeli semestar pun aktivnosti, ne samo za inozemne studente, već i za odlazne i povratne studente Sveučilišta u Osijeku kao i naše volontere.
Svaki semestar organiziramo širok spektar aktivnosti kojima promičemo mobilnost, društvenu uključenost, aktivan studentski angažman i neformalno učenje. Tako studenti na razmjeni uživaju u različitim putovanjima koje im organiziramo, športskim aktivnostima kao i onim društvenim. Nerijetko organiziramo odlaske u azil (Sklonište za napuštene životinje) u Nemetinu, a i sada već tradicionalne humanitarne karaoke s motom „Pusti glas za pseći spas“ pomoću kojih prikupljamo donacije za četveronošce iz Nemetina.

Potpora lokalnim studentima

ESN Osijek također djeluje i kao potpora lokalnim studentima koji se odluče prijaviti na Erasmus+ natječaj za međunarodnu mobilnost studenata. U svrhu poboljšanja kvalitete prijava na natječaj, jednom semestralno za studente Sveučilišta u Osijeku organiziramo Erasmus Café, događaj koji već sada tradicionalno održavamo, a koji je popraćen u svim lokalnim medijima i na kojem se doista traži dodatno mjesto za sudjelovanje. Događaj je to na kojem sva svoja stečena znanja i iskustvo o programu Erasmus prenosimo onima koji se pokušavaju odlučiti hoće li se odvažiti provesti semestar ili dva u inozemstvu.
Djelujući kao poveznica i potičući interakcije između lokalnih i inozemnih studenata, ESN Osijek podržava višekulturno okruženje na Sveučilištu i u lokalnoj zajednici. Rad ESN-a Osijek promiče vrijednosti poput poštovanja i nediskriminacije te snažno odvraća od predrasuda, stereotipa i rasizma. Naša Udruga pruža jedinstvenu mogućnost budućim studentima na razmjeni i onima koji se s nje vraćaju otkriti ili nastaviti svoje inozemno iskustvo. ESN Osijek je platforma za aktivan građanski angažman studenata. Naši volonteri imaju priliku često sudjelovati na međunarodnim i nacionalnim konferencijama na kojima predstavljaju Sveučilište u Osijeku, rade na promidžbi mobilnosti, dijele dobru praksu i usavršavaju svoje vještine.
Prethodne i buduće aktivnosti

U prethodnoj akademskoj godini članice i članovi ESN-a Osijek predstavljali su Sveučilište u Osijeku i Udrugu na nizu međunarodnih konferencija. Primjerice, upravo su predstavnice i članice Lokalnoga odbora ESN-a Osijek imale čast predstavljati studente iz cijele Hrvatske na Erasmus Upgrade konferenciji u Bruxellesu. Bitno je napomenuti kako su sve članice Europske unije s ESN podružnicama imale pravo poslati maksimalno dva predstavnika, a zahvaljujući njihovu trudu, radu, zalaganju i znanju, ta su dva mjesta pripala našim volonterkama koje su predstavljale Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na navedenom događaju. S našim volonterima Udruga i Sveučilište bili su predstavljani i na vijećima nacionalnih predstavnika u Aveiru, Beogradu, Barceloni, Kreti i Rigi. Također, bili smo nazočni i na Vijeću nacionalnih izaslanika u Švicarskoj i Godišnjoj generalnoj skupštini u Španjolskoj. Na svim se sastancima aktivno radilo u cilju poboljšanja kvalitete mobilnosti i stjecanja novih znanja.
Navedenim konferencijama svojim volonterima omogućujemo razvitak širokoga spektra novih vještina, znanja i stavova neformalnim i informalnim učenjem. Vjerujemo kako su kompetencije stečene alternativnim načinima učenja sve važnije za buduću zapošljivost studenata, stoga i možemo reći kako je ESN Osijek komplementarna platforma za razvoj studenata na osobnoj i profesionalnoj razini. ESN Osijek s članovima aktivno radi na tome da osječko Sveučilište bude što više priznato i na europskoj razini.
Svakoga semestra ESN Osijek otvara svoja vrata novim članovima pružajući mogućnost učlanjenja, a upravo sada, na početku nove akademske godine, došlo je to vrijeme. Ono što naša organizacija omogućuje svojim članovima vrlo je teško opisati – treba se doživjeti. Svaka je godina za nas novo iskustvo – upoznavanje s novim kulturama, običajima, mjestima, poznanstvima i prijateljstvima. Nova akademska godina odvest će nas u Bruxelles, Olomouc, Split, Bratislavu, Bukurešt, Thessaloniki i na još mnoštvo konferencija diljem Europe. Ponosno ćemo predstavljati naše Sveučilište i našu regiju te obogaćivati svoju lokalnu zajednicu dolascima i boravcima novih inozemnih studenata.
Tina Kristina KATAVA
Lokalni odbori i vanjski suradnici
Članove Erasmus Student Networka vode i u radu usmjeravaju lokalni odbori i njihovi vanjski suradnici koji se aktivno bave promidžbom međunarodnih projekata ESN-a. Svaki mandat počinje 1. kolovoza i traje godinu dana. Dok se većina mladih u to vrijeme upravo sprema na odmor od studentskih obaveza, nama planiranje, organizacija i sudjelovanje na događajima tek počinju.
„Razbijanje“ mitova o Erasmus programu
U okviru događaja Erasmus Café spajamo ugodno s korisnim i o formalnostima pričamo u neformalnoj atmosferi - uz šalicu kave. Na događaj su pozvani svi koji su razmišljali o odlasku na Erasmus mobilnost, koji su se planirali prijaviti na aktualni Erasmus natječaj i oni koji su već duboko „zagazili“ u proces prijave. „Razbijamo“ neke od najpoznatijih Erasmus mitova, poput onih: „Ako odem na Erasmus, moram ponavljati godinu.” ili „Ne mogu na Erasmus, ne znam dovoljno engleski.”; prolazimo kroz „mukotrpne“ administrativne detalje vezane za prijavu; objašnjavamo sudionicima događaja koja su njihova prava prilikom odlaska na razmjenu te odgovaramo na sva postavljena pitanja vezana uz postupak prijave, mogućnostima koje Erasmus pruža i slično.
Možda ste propustili...

IZVRSTAN KONCERTNI CIKLUS DOŽIVIO VIŠE OD 100 IZDANJA

„Osječka glazbena srijeda“ privlači sve više publike

PRVA STUDENTSKA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA PSIHOLOŠKOG DRUŠTVA

Tema ljetne škole „Kvaliteta života kroz životni vijek – izazovi i preporuke“

ŠESTI PO REDU ZNANSTVENI SKUP GLOBALIZACIJA I REGIONALNI IDENTITET

Jedino održiv gospodarski i društveni razvoj može zaustaviti odseljavanje iz Hrvatske