Učionica
VELIK DOGAĐAJ POPULARIZACIJE ZNANOSTI IZ STEM PODRUČJA

Više od 1800 posjetitelja na FERIT-ovu 2. LABUS sajmu
Objavljeno 12. listopada, 2018.

I ove je godine kraj rujna na otvorenim prostorima i laboratorijima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek u sveučilišnom kampusu bio u znaku LABUS sajma na kojem je, tijekom dva dana održavanja (20. i 21. rujna 2018.), bilo točno 1836 posjetitelja svih dobnih skupina, od vrtićaraca, osnovnoškolaca i srednjoškolaca do mnoštva ostalih građana.


Na ovogodišnjem LABUS sajmu predstavljeno je preko 40 eksperimentalnih tema iz trenutačne ponude LABUS-a koje obuhvaćaju temeljna područja (matematika, fizika) i primijenjena inženjerska područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, robotika, računarstvo i informacijske tehnologije). Osim toga predstavljeni su i eksperimentalni radovi studenata koje su izradili u okviru završnih i diplomskih radova te programa Pro-student (makete, neka druga praktična rješenja i području elektrotehnike, energetike, elektronike, automatizacije, robotike, multimedija i drugo). Predstavljanja su organizirana na posebno opremljenim izložbenim štandovima i u laboratorijima FERIT-a, a održano je i 11 specijaliziranih interaktivnih LABUS radionica iz različitih primijenjenih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (Eureka! Think like a proton and stay pozitive; Kirchhoffovi zakoni za struje i napone u istosmjernim strujnim krugovima; Putevima vjetra; Elektromagnetsko zračenje kućanskih uređaja; Radionica tehničkih vještina – Izrada prekidača „na pljesak“; IN2 Arduino radionica za početnike; Zasvirajmo omiljenu glazbu u MatLabu; Izrada aplikacije za Android platformu; Stvorimo vlastitu šumu u Blenderu; Gimpanje i gimparsko prigovaranje; Robotske priče) u kojima je sudjelovalo više od 400 učenika srednjih škola. Osim učenika osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, sajam su posjetili i učenici iz drugih slavonsko županija.
Sve prezentacije i radionice vodili su nastavnici i asistenti fakultetskih zavoda, ali i studenti koji su na zanimljiv i zabavan način brojnim posjetiteljima pokazivali neka postignuća u svojem području znanstveno-stručnoga rada i podučili ih nekim inženjerskih vještinama, primjerice programiranju robota. Raznovrsnosti programa LABUS sajma svojim su zanimljivim prezentacijama i radionicama doprinosili i gostujući edukatori iz Zajednice tehničke kulture (ZTK) Osječko-baranjske županije (Modelarstvo; Izrada elektroničke značke; 3D printanje i modeliranje; LEGO mindstorm), Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb (STEM auto; Prezentacija edukacijskih tehnologija –
mBot, Ultimate, micro:bit; Uvodne radionice IRIM-ovih tehnologija) i tvrtke UHP digital Osijek (AR tehnologije) koji su bili programski partneri LABUS sajma. Program ovogodišnjega LABUS sajma obogaćen je predstavljanjima i radionicama koje su priredili učenici i nastavnici srednjih škola i osnovnih škola (I. gimnazija Osijek, III. gimnazija Osijek, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Osnovna škola Ljudevita Gaja Osijek) te edukatori iz udruge Malac genijalac. Prezentacije srednjoškolaca i njihovih nastavnika (Kaleidoskop – igračka nekog drugog vremena;Vulkani – elektrane budućnosti; Sve šifre i kodovi oko nas; Hodanje po vodi; Fizikalni pokusi iz rukava; Hologram; Guide Me Osijek; Upoznajmo Abakus; Off-line programiranje) osobito su bili privlačni i zanimljivi najmlađim posjetiteljima sajma, vrtićkim skupinama i nižim razredima osnovnih škola koji su postavili niz pitanja edukatorima.
Velik broj posjetitelja 1. LABUS sajma na FERIT-u i gotovo dvostruko više posjetitelja na ovogodišnjem 2. LABUS sajmu, njihovo zanimanje, oduševljenje i aktivno sudjelovanje u prezentacijama pokazatelj su uspješnosti toga događaja. Također, to je poticaj za osmišljavanje novih LABUS aktivnosti kojima FERIT želi na privlačan i zanimljiv način, kroz igru i zabavu, širokom krugu posjetitelja približiti znanstveno-stručna područja kojima se bavi te primjenu novih modernih tehnologija i tako ih motivirati za obrazovanjem u tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) području i za inženjerska zanimanja. Stoga, LABUS sajam postaje tradicionalan događaj popularizacije znanosti na FERIT-u Osijek.
Željka MIOKOVIĆ
Što je LABUS sajam?
LABUS sajam jedna je od aktivnosti LABUS-a, stalnoga FERIT-ova programa. Usmjeren je na povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz tzv. STEM područja s visokoškolskom inženjerskom nastavom te popularizaciju znanstveno-stručnih područja kojima se bave znanstvenici i nastavnici FERIT-a među različitim skupinama u užoj i široj društvenoj zajednici.
Pokroviteljstva i potpore
Ovogodišnji LABUS sajam održan je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Grada Osijeka. Sajamske prezentacije razgledala je i prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja RH, u pratnji prof. dr. sc. Drage Žagara, dekana FERIT-a Osijek i Žane Gamoš, dogradonačelnice Grada Osijeka. FERIT Osijek zahvaljuje i ostalim institucijama koje su dale potporu LABUS sajmu koji je organiziran uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike