Učionica
HRVATSKO-SLOVENSKI BILATERALNI ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI PROJEKT

Zajednički pronalaze rješenja za iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije
Objavljeno 12. listopada, 2018.

U prehrambenoj industriji tijekom procesiranja nastaju goleme količine otpada koje predstavljaju velik gospodarski deficit i ekološki problem. Danas se nusproizvodi prehrambene industrije koriste kao stočna hrana, kao sirovine za proizvodnju hranjivih tvari i biogoriva, ali i kao izvor fitonutrijenata i prirodnih antioksidanasa.


Trenutačno se intenzivno istražuje proizvodnja prirodnih ekstrakata s antioksidacijskim, antimikrobnim i farmakološkim djelovanjima te njihova primjena u različitim industrijama. Prehrambena je industrija još uvijek nedovoljno istražena i predstavlja zanimljiv materijal za daljnja istraživanja i primjenu tzv. „zelenih“ održivih tehnologija kao što su superkritični/subkritični procesi koji su u skladu s Načelima održivoga razvoja te imaju malen utjecaj na okoliš. Upotreba tih novih procesnih tehnika otvara mogućnost postizanja bolje kvalitete proizvoda i/ili čak omogućava proizvodnju potpuno novih prirodnih proizvoda za upotrebu u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Upravo je to glavni fokus bilateralnoga znanstveno-istraživačkog projekta „Separacija aktivnih komponenta iz nusproizvoda prehrambene industrije – kakao ljuske i formulacija praškastih produkata“ između Hrvatske i Slovenije u kojem u ime Hrvatske sudjeluju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (voditeljica je projekta izv. prof. dr. sc. Stela Jokić), a u ime Slovenije Fakultet za kemiju i kemijsku tehnologiju Maribor (voditeljica je projekta prof. dr. sc. Mojca Škerget).
Cilj je projekta proizvodnja proizvoda s prilagođenim svojstvima, proizvoda s visokom dodanom vrijednošću i poboljšanim svojstvima za uporabu kao funkcionalni sastojci. Istraživački rad obuhvatit će formulaciju proizvoda u praškastom obliku visokotlačnim mikronizacijskim procesima (PGSS) pomoću superkritičnih tekućina i karakterizaciju dobivenih proizvoda. Istraživanja u okviru projekta rezultirat će inovativnim održivim tehnologijama za proizvodnju bioproizvoda s visokom dodanom vrijednošću za uporabu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Taj projekt slijedi Akcijski plan Europske unije za kružno gospodarstvo, zatim Europsku strategiju za biogospodarstvo, a iskorištavanje nusproizvoda u potpunosti je i u skladu s UN-ovim ciljevima održivoga razvoja. Zajednički bilateralni hrvatsko-slovenski projekt traje do 31. prosinca 2019., a rezultati kolaborativnoga istraživačkog rada u okviru projekta bit će objavljeni u međunarodnim znanstvenim časopisima i predstavljeni na konferencijama.
Ivana LAUŠ
Vodeći europski Laboratorij za separacijske procese i dizajn proizvoda
U Laboratoriju za separacijske procese i dizajn proizvoda Sveučilišta u Mariboru, u vodećoj istraživačkoj grupi s dugogodišnjim iskustvom u području visokotlačnih tehnologija u Europi, rujan je za svoj boravak i stjecanje novih znanstvenih spoznaja iskoristila voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Stela Jokić. Zajednički bilateralni Hrvatsko-slovenski projekt trajat će do 31. prosinca 2019., a rezultati kolaborativnoga istraživačkog rada u okviru projekta bit će objavljeni u međunarodnim znanstvenim časopisima i predstavljeni na konferencijama.
Možda ste propustili...