Učionica
PROF. DR. SC. DRAGO ŽAGAR, DEKAN FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

„Stalno evaluiramo i prilagođavamo naše studijske programe potrebama tržišta rada“
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek danas je suvremen i moderan fakultet koji se neprekidno razvija u svim odsječcima svoje djelatnosti.


Na Fakultetu se danas obrazuje gotovo 2000 studenata, i to na svim trima razinama visokoškolskoga obrazovanja: od preddiplomskih studija elektrotehnike i računarstva te stručnih studija do diplomskih studija elektrotehnike s pet izbornih blokova i računarstva s četirima izbornim blokovima, a odnedavno je pokrenut nov i atraktivan diplomski studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije. Na poslijediplomskim studijima studenti se obrazuju na doktorskom studiju elektrotehnike i računarstva kao i na specijalističkim studijima. Fakultet je sa svojim istraživačkim grupama nositelj i suradnik na velikom broju domaćih i europskih projekata. Suradnja s gospodarstvom, poticanje poduzetništva i transfer znanja i tehnologija trajne su odrednice razvoja Fakulteta. FERIT je regionalni vođa u području elektrotehnike i računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija te je strateški usmjeren na unaprjeđenje prepoznatljivosti i konkurentnosti u znanosti i istraživanju, stručnim projektima, obrazovanju studenata, tijesnoj suradnji s gospodarstvom i lokalnom zajednicom.
Politika je FERIT-a usmjerena trima važnim kolosijecima – našim studentima i podizanju kvalitete nastave i studijskih programa, vođenju računa o našem ulazu i podizanju kvalitete i kvantitete upisanih studenata te vezi s poslodavcima. Ulaznu sastavnicu jačamo aktivnom promidžbom djelatnosti FERIT-a u osnovnim i srednjim školama, organizacijom LABUS radionica i, već drugu godinu zaredom, LABUS sajma s ukupno gotovo 2000 posjetitelja. Izlaznu sastavnicu ostvarujemo suradnjom s poslodavcima i aktivnostima u okviru projekta STUP gdje smo okupili više od 300 tvrtki koje aktivno sudjeluju u procesu obrazovanja. Treća je sastavnica stalna evaluacija i unaprjeđivanje naših studijskih programa u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama, ali i s potrebama gospodarstva i tržišta rada. Na takav način trajno i aktivno utječemo na proces obrazovanja.
FERIT je uključen i u brojne druge programe i aktivnosti promidžbe i popularizacije znanosti i obrazovanja. Posebice potičemo poduzetništvo kod naših studenata te im pomažemo u realizaciji njihovih ideja i proizvoda projektom Pro-Student. U suradnji s tvrtkama i udrugama kao što je, primjerice, Osijek Software City organiziramo zajedničke radionice, tečajeve i konferencije čime aktivno promičemo i obrazovanje u STEM području koje je izuzetno važno za razvoj našega gospodarstva. Potreba za daljnjim razvojem Fakulteta u najvećoj mjeri proistječe iz činjenice da europski i svjetski trendovi pokazuju stalan rast potreba za inženjerima i znanstvenim istraživanjima u području obnovljivih izvora energije, informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT), automatizacije i računarstva. Takav razvoj i praćenje znanstvenih i stručnih dostignuća na svjetskoj razini nije moguće ostvariti bez modernih i suvremeno opremljenih laboratorija, učionica te ostalih uvjeta potrebnih za kvalitetan i međunarodno prepoznatljiv znanstveno-istraživački rad. Stoga je trenutačno najvažniji strateški zadatak Fakulteta izgradnja novoga Znanstveno-istraživačkoga centra elektrotehnike i računarstva ZICER. Tako će studenti i nastavnici dobiti primjerene uvjete za obrazovni i znanstvenoistraživački rad, a Fakultet će uspješno ostvarivati svoju viziju međunarodno prepoznate obrazovne i istraživačke institucije integrirane u europski i svjetski prostor visokoga obrazovanja.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...