Učionica
LUKA KRULJAC, PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

,,Studenti i djelatnici FERIT-a nekoliko su koraka ispred svojega vremena“
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Fakultet elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija Osijek bavi se područjima života koja ne zahtijevaju samo da si u koraku s vremenom, već da si i nekoliko koraka ispred. Toga su svjesni svi djelatnici i studenti fakulteta što rezultira time da živimo u istom vremenu pa međusobno nailazimo na razumijevanje.


O kompetencijama studenata FERIT-a dovoljno govori činjenica da jako velik broj studenata već na diplomskom studiju radi posao iz svoje struke. Dakle, još kao studenti mogu ponuditi određena znanja i vještine svoje struke na tržištu rada. Kada je riječ o stjecanju znanja potrebnoga za polaganje ispita, postoji nekoliko metoda. Osnovno i najčešće dovoljno je pohađanje nastave te prosječan rad samoga studenta. Osim toga, na početku života na FERIT-u brucošima su organizirane besplatne pripreme, odnosno ponavljanje potrebnoga znanja iz srednje škole iz područja matematike, fizike i programiranja. Nadalje, svaki je usputni problem moguće ukloniti na konzultacijama koje se lako dogovore zahvaljujući visokoj susretljivost FERIT-ovih profesora, odnosno asistenata. Također, za one kolegije na kojima se češće javljaju problemi Studentski zbor FERIT-a i studentski ogranak IEEE-a (Institut of Electrical and Electronics Engineers – Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike), koji vode upravo studenti FERIT-a, organiziraju i besplatne skupne instrukcije pod motom,,Student pomaže studentu“.
Kada govorimo o stjecanju dodatnog znanja, opet mogu izdvojiti samo prednosti. Studenti FERIT-a imaju tu pogodnost da studiraju u Software Gigu, odnosno u gradu gdje se nalazi velik broj tvrtki koje se bave informacijskim tehnologijama (IT). Takve tvrtke na razne načine surađuju s Fakultetom te doprinose procesu stjecanja znanja. Neki su od oblika suradnje: održavanje gostujućih predavanja, izvođenje višemjesečnih edukacija i, po meni najvažnije, omogućavanje studentske prakse. Prema tomu, nije rijetkost da studenti već nakon prve godine studija odrađuju praksu ondje gdje proširuju/primjenjuju svoje znanje.
Pogodnosti studentskog života kada si student FERIT-a? Studentska menza i,,Gaudeamus“ – popularno zvan „Gauda“ – nalaze se doslovce na minutu hoda od našega fakulteta, a imaš i prigodu otputovati na STEM Games i ondje ponosno braniti boje jednoga od najuspješnijih fakulteta toga natjecanja. Društveni život? Priče da su studenti FERIT-a asocijalni štreberi koji komuniciraju samo računalom nisu ništa drugo nego mitovi. Dokaz su tomu naši partyji za koje se uvijek traži ulaznica više.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...