Učionica
NIZ LJETNIH USPJEHA I PROJEKATA ASISTENTICE AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Kristina Marić finalistica prestižne umjetničke Nagrade Radoslav Putar 2018.
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Asistentica Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Kristina Marić protekloga je ljeta realizirala niz uspješnih projekata u različitim umjetničkim područjima te bila izabrana za finalisticu prestižne umjetničke nagrade Radoslav Putar 2018.


Naime, Institut za suvremenu umjetnost u Zagreb i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u lipnju 2018. predstavili su grupnu izložbu radova finalista Nagrade Radoslav Putar 2018. u Malom salonu u Rijeci. Nagrada Radoslav Putar prva je i jedina godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, a mogu sudjelovati umjetnici do 40 godina starosti. Dodjeljuje se najboljem mladom umjetniku ili umjetnici prema procjeni peteročlanoga povjerenstva i odvija se u dva kruga natjecanja. U prvome krugu natjecanja međunarodno povjerenstvo među prijavama pristiglim na natječaj bira četiri finalista koji potom nastupaju na zajedničkoj izložbi gdje povjerenstvo u istom sastavu izabire dobitnika ili dobitnicu Nagrade.
Ovogodišnji finalisti bili su: Gildo Bavčević (1979., Split), Davor Konjikušić (1979., Zenica/Zagreb), Ana Kuzmanić (1980., Split/Zagreb) i Kristina Marić (1990., Đakovo/Osijek). Na izložbi u Malom salonu umjetnici su se predstavili svojim recentnim radovima, a Bavčević i Marić na dan otvorenja izveli su performanse na prostoru riječkoga korza.
Osim te skupne izložbe i performansa u Rijeci, Marić je u lipnju 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu manifestacije „Ljeto u MSU“, izvela performans „Priprema“. Nadalje, početkom srpnja 2018. u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ u Zagrebu održana je premijera predstave „Krleža ili što su nama zastave, a što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo” redatelja Zlatka Pakovića u zajedničkoj produkciji Montažstroja, Teatra poezije i 7. festivala Miroslav Krleža, za koju Marić potpisuje scenografiju. Osim toga, Marić je imala samostalnu izložbu „Dvoboj II“ u splitskoj galeriji NKC Praktika te nastup u Zadru s performansom „Na nišanu“ na međunarodnom festivalu suvremenoga kazališta Zadar snova. Kristina Marić trenutačno se priprema za izvedbu na Festivalu izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK u Koprivnici te za skupnu izložbu dosadašnjih laureata ugledne nagrade Red Carpet Award pod nazivom „Identiteti“ u Opatiji.
Kristina MARIĆ
Dvomjesečni program, samostalna izložba i mjesto u povjerenstvu
Dobitnica je ovogodišnjega, sedamnaestoga po redu izdanja Nagrade Radoslav Putar Ana Kuzmanić. Ona će imati prigodu boraviti na dvomjesečnom rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku te će imati samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, kao i mjesto u povjerenstvu Nagrade 2019. godine. Dodjela je Nagrade organizirana u suradnji s mrežom YVAA – Young Visual Artists Award, Residency Unlimited, New York i Trust for Mutual Understanding, New York koju je inicirala Wendy Luers s The Foundation for a Development of a Civil Society.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike