Učionica
POČELA PROVEDBA PROJEKTA RAZVOJA KARIJERA MLADIH ISTRAŽIVAČA HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST

Mlada istraživačica na projektu Jean Monnet katedre za prekogranično kretanja djeteta u EU-u
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Na natječaju Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) Projektu razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti odobreno je zapošljavanje 175 doktoranada, od kojih je samo dvoje s područja prava.


Jedna je doktorandica, Martina Drventić, dodijeljena izv. prof. dr. sc. Mireli Župan, predstojnici Katedre za međunarodno privatno pravo s Pravnoga fakulteta Osijek čime je HRZZ potvrdio važnost i rezultate nacionalnih i europskih istraživačkih skupina u kojima mentorica sudjeluje. Ujedno je mladoj znanstvenici otvorio put istraživačke karijere koji će u prvoj fazi rezultirati izradom doktorske disertacije. HRZZ će sredstvima Europskoga socijalnog fonda financirati ukupan trošak plaće doktoranda kroz četiri godine, dok će ostale istraživačke aktivnosti sufinancirati Pravni fakultet, stipendije SEELS-a te druge projekte mentorice.
Uključena doktorandica svoje će istraživačko iskustvo, stečeno radom na europskom projektu EUFam‘s, nastaviti na projektu nositeljice profesorice Župan, Jean Monnet katedri za prekogranično kretanje djeteta u EU-u.
Istraživačku skupinu toga projekta, koji se od 2016. provodi na Pravnom fakultetu Osijek, čine međunarodno priznati stručnjaci Sveučilišta u Osijeku. Njegov je glavni cilj pružanje kvalitetne nastave i obrazovanja u širokom rasponu tema koje se vežu uz prekogranično kretanje djeteta u EU-u uz što se usporedno provode i znanstvena istraživanja na projektom definiranim područjima.
Doktorandica će pohađati Europskopravni modul Poslijediplomskoga sveučilišnog studija prava Pravnoga fakulteta Osijek čiji kolegiji čine čvrsti temelj upravo za izučavanje pravnih implikacija migracija obitelji i djece. Detaljnim planom razvoja karijere doktorandice predviđeno je da njezino istraživanje predstavlja izravan doprinos projektnim aktivnostima koje kao rezultat predviđaju objavu monografije. Doktorandica će sudjelovati i u pripremama za natjecanje simuliranog suđenja gdje će, uz mentorsko vođenje, imati doprinos u postavljanju teza, ispitivanju i pripremi tima za prvo regionalno natjecanje na temu prekogranične zaštite djeteta. Projekt, zbog širokoga raspona istraživačkih tema, izvrsna je polazišna točka prema kasnijem definiranju neistraženoga problema podobnoga za disertaciju pod mentorstvom profesorice Župan, a disertacija će doprinijeti održivosti Jean Monnet projekta i nakon njegova završetka.
Martina DRVENTIĆ
Uključivanje u dodatne istraživačke skupine
Osim u primaran projekt, predviđeno je uključivanje doktorandice u dodatne istraživačke skupine budući da mentorica nastavlja svoje sudjelovanje i u radu međunarodnih istraživačkih skupina. Jednu od njih čine istraživači sa Sveučilišta u Milanu, Heidelbergu, Veroni, Valenciji, Lundu te Max Plack Instituta u Luksemburgu.
Možda ste propustili...