Učionica
GREEN TALKS PROGRAM U OSIJEKU

O modelima energetske obnove zgrada i zgradama gotovo nulte potrošnje energije
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i primjeni na tržište kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, JPP model financiranja zgrada EenU, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program „Energetska obnova zgrada i nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije“, održan u Osijeku 20. rujna 2018. u suradnji s Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek.
GREEN TALKS u prvom su redu podržali Osječko-baranjska županija i Grad Osijek čiji su predstavnici pozdravili okupljene sudionike i istaknuli važne odrednice napretka energetske obnove i zelene gradnje na njihovu području. „Osječko-baranjska županija provodi projekt kreditiranja energetske obnove višestambenih zgrada kojim je predviđen kreditni potencijal u iznosu od 20 milijuna kuna. Tim se projektom suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada“, istaknuo je zamjenik osječko-baranjskoga župana Goran Ivanović. „Grad Osijek daleko je poodmakao u projektima koji se temelje na energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, a koje najviše primjenjujemo na osnovnim školama i vrtićima. Želio bih zahvaliti udruzi Hrvatski savjet za zelenu gradnju što je na jednom mjestu okupila stručnjake za ta pitanja“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota. Prof. dr. sc. Saša Marenjak izlagao je na temu „Ukupna životna vrijednost zZEB građevina i modeli realizacije nZEB građevina“ te istaknuo nužnost izračuna ukupnih životnih troškova i definiranje troškovno optimalne inačice. Okupljene sudionike pozdravio je i dekan GRAFOS-a izv. prof. dr. sc. Damir Varevac.
Saša MARENJAK
Potpora GREEN TALKS programu
GREEN TALKS program podržali su: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, Društvo arhitekata grada Osijeka, Društvo građevinskih inženjera Osijek, Hrvatska komora inženjera građevinarstva te Hrvatska komora arhitekata.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike