Mozaik
NEBESKI REKORD

Najduži let na svijetu od 19 sati
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U četvrtak poslijepodne u zrak se vinuo Airbus A350-900ULR Singapur Airlinesa. Zrakoplov bi trebao oboriti najduži let svih vremena - maratonskih 19 sati u zraku između Singapura i New Yorka. Dva pilota, 13 članova posade, jelovnik zdrave hrane i videoteka sa stotinama sati filmova prati putnike na 16.700 kilometara dugom putu do Velike Jabuke. Zrakoplov može primiti 161 putnika - 94 u tzv. premium ekonomskoj klasi i 67 u biznis klasi. Klasične ekonomske klase nema. Piloti će se izmjenjivati tako da svaki ima najmanje osam sati odmora tijekom leta.
Putnici na raspolaganju imaju 1200 sati audiovizualnog materijala za zabavu. Putnička kabina viša je nego u uobičajenih zrakoplova, prozori su veći, a osvjetljenje je dizajnirano tako da smanji jet lag i druge nevolje koje bi mogle proizići iz dugog leta. Istraživanja su pokazala da su hidracija i izbjegavanje namirnica koje napuhuju i izazivaju plinove važni pri dugim putovanjima. Jednako kao i izbjegavanje previše alkohola. Najveća je briga duboka venska tromboza, posljedica dugog sjedenja, pa će posada paziti i na to. Let bi u normalnim vremenskim uvjetima trebao trajati 18 sati i 45 minuta, ali piloti će imati i nešto rezerve jer je zrakoplov u stanju biti non-stop u zraku 20 sati.
Do sada najduži let imao je zrakoplov Qatar Airwaysa, koji je od Aucklanda do Dohe letio 17 sati i 40 minuta. Jednosmjerna karta od Singapura do zračne luke Newark košta stoji 16.700 kuna za premium ekonomsku klasu i 35.900 kn za dolara za biznis klasu.H
Najčitanije iz rubrike