Regija
GRAĐANI OSTALI BEZ DRVA

Šumarije rasprodale sav ogrjev
Objavljeno 12. listopada, 2018.
ŽUPANJA
Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Županje vijećnik Ivan Miličić (HDZ), upozorio je na problem da brojni građani još nisu došli na red u Šumariji za kupnju drva. Pohvalio je Hrvatske šume što su građanima omogućile da po prihvatljivim cijenama, u rasponu od 230 do 270 kuna za metar, kupe drva i da više ne moraju ogrjev nabavljati kod nakupaca po znatno većim cijenama. Apelirao je na gradsku vlast da provjeri hoće li ogrjeva još biti i da se pokuša zauzeti za to da se građanima Županje osiguraju dodatne količine drva za predstojeću zimu, napomenuvši da je Županja smještena na rubu spačvanskog bazena.
Upravitelj Uprave šume Podružnice Vinkovci Damir Dekanić jučer nam je rekao da dodatnih količina ogrjevnog drva više neće biti, jer su sve planirane i proizvedene količine za ovu godinu rasprodane i više se neće izrađivati. Nakon godina natezanja s nakupcima koji su ih ucjenjivali i nisu znali koliko bi tražili za metar drva, građanima je najsigurniji i najpovoljniji način nabave ogrjeva bio otići u Šumariju, na blagajni platiti drva i riješiti problem. No, ipak nisu bili svi te sreće, jer ogrjevnog drva nije bilo dovoljno za sve. Sada će se morati snalaziti na druge načine i ponovno pregovarati s nakupcima koji će zadovoljno trljati ruke. Dekanić napominje da trenutačno postoji mogućnost odlaska u samoizradu za one koji imaju potvrdu da su osposobljeni za rad s motornom pilom, ili da nositelju naloga uslugu izvrši registrirani izvođač. A zainteresirani građani mogu kupiti i višemetarski ogrjev na šumskoj cesti.
- Cijena ovisi o klasi i vrsti drva. U samoizradi se kreću od 110 do 125 kuna za prostorni metar, a višemetarski ogrjev na cesti je oko 250 kuna za metar kubični - pojašnjava upravitelj UŠP-a Vinkovci Damir Dekanić. Otkako je u ožujku 2017. preuzeo tu dužnost isticao je kako je osiguranje dostatnih količina ogrjeva za građane prioritet u poslovanju i da se maksimalno trudi da se osiguraju što veće količine. Lani su uvedene nove tehnologije izrade, u vinkovačkoj Podružnici HŠ-a zaposlen je veći broj ljudi i znatno je povećana proizvodnja ogrjeva. U 2018. godini ukupno je bilo planirano oko 110.000 kubičnih metara za potrebe grijanja pučanstva. No, potrebe su očito bile veće, jer se sve više građana vraća drvima.M. LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike