Regija
RAZVOJNA STRATEGIJA - DA ILI NE

Miličević: Bitni su nam realni, ostvarivi projekti
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Papir trpi sve, u dokument se mogu uvrstiti i projekti od milijardu kuna, ali važna je realizacija, kaže gradonačelnik Miličević
ŽUPANJA

U kojoj je fazi izrada razvojne strategije Grada Županje, radi li se što u vezi s tim, jer nisam vidio da su proračunom predviđena ikakva sredstva, upitao je na sjednici Gradskog vijeća SDP-ovac Josip Gregorović gradonačelnika Davora Miličevića. Smatra kako bi takav planski dokument mogao puno dobroga donijeti gradu, kao i dodatne bodove prilikom apliciranja projekata na EU fondove. Miličević je ustvrdio da je Županja u danom trenutku iskoristila sve potencijalne mogućnosti vezane uz fondove, imala na vrijeme pripremljene projekte i uspjela povući znatna europska sredstva za značajne i vrijedne investicije s ciljem povećanja kvalitete života građana.



Županja prednjači

Podsjetio je kako je svojedobno donesen Program ukupnog razvoja (PUR) koji je, smatra, bio samo mrtvo slovo na papiru. Papir trpi sve i u dokument se, kaže, mogu uvrstiti i projekti od milijardu kuna, ali bitna je njihova realizacija i koliko su u stvarnom životu oni ostvarivi.
- Jedni smo od rijetkih gradova koji su uspjeli dobiti tako velik udjel sufinanciranja za pročistač otpadnih voda i za reciklažno dvorište, a pred nama je i sortirnica otpada. Borimo se za projekte koji su realni i koje možemo ostvariti i ne želimo ljudima obećavati nemoguće - kazao je.
Županja je prva u Hrvatskoj dobila i ugovor za program Zaželi, vrijedan 6,7 milijuna kuna, 100-posto financiran EU sredstvima.
- Ako nam razvojna strategija bude potrebna zbogi nekih budućih projekata koje planiramo i ako će nam donijeti dodatne bodove i mogućnosti, mi ćemo je napraviti. Ali zamolio bih i oporbu da nakon 13 godina koliko sam gradonačelnik konačno predloži konkretne i ostvarive projekte, a ne da samo populistički govore o nečemu što samo lijepo zvuči, a nema veze s realnošću - zaključio je Miličević.
Projekt od milijun eura

Vijećnik Mladen Stažić (HDZ) podsjetio je da je Županja na drugom mjestu najuspješnijih gradova u RH koji su u 2017. povukli najviše EU sredstava po stanovniku i upitao radi li se i dalje takvim tempom. Direktorica Agencije za razvoj "Vjeverica" Ana Cvitković-Komesarović kazala je da je na području Županje lani ugovoreno više od 12 milijuna kuna, a riječ je o pet projekata koji su rezultirali zapošljavanjem 55 osoba.

- U pripremi je projekt razvoja širokopojasnog interneta vrijedan više od 55 milijuna kuna. Nositelj je Grad Županja, a obuhvaća ukupno 11 jedinica lokalne samouprave. Osim unaprjeđenja kvalitete privatnog života građana, projekt će otvoriti puno veće mogućnosti za poduzetništvo i nove poslove u sferi ICT-a kao visokoperspektivnog područja gospodarstva koje vapi za novim radnim mjestima - kazala je. Grad Županja već je prijavio projekt na Interreg prekograničnu suradnju Hrvatska - Srbija pod nazivom Smart Pannonia. Vrijedan je milijun eura, usmjeren na razvoj poduzetništva u ICT sektoru i direktne aktivnosti na unapređenju konkurentnosti i uvjeta poslovanja na području Županje.
Marija Lešić Omerović
55

milijuna kuna vrijedan je projekt razvoja širokopojasnog interneta, koji je u pripremi
Iznimna prilika za županjsku Tehničku školu
- Vjerujemo da će projekt Smart Pannonia proći. Provodit će se s Tehničkom školom koja će biti najsuvremenije opremljena kako bi se mlade generacije usmjeravale i dobivale znanja koja će im jamčiti sigurna radna mjesta i jačati poduzetništvo - kaže Ana Cvitković-Komesarović. "Vjeverica" i Grad Županja pripremaju i projekt prekogranične suradnje sa Srbijom i Crnom Gorom radi unaprjeđenje znanja i poduzetništva. "EU fondovi iz perspektive Grada Županje prvenstveno su usmjereni u nova radna mjesta i povećanje ukupnoga razvoja", zaključuje.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike