Regija
INVENTUM U ILOKU

Mali grad svima daleko, a inovatori ipak ne posustaju
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U hrvatskim mjerilima, iločka Udruga inovatora s 20-ak članova vrlo je aktivna
ILOK

Grad Ilok na krajnjem istoku Hrvatske, unatoč tome što je mali grad i svima je daleko, kako će to reći - ili zapravo, prenijeti opis kakav nerijetko prati taj prekrasni grad duge povijesti okružen obroncima Fruške gore i nepreglednim vinogradima - predsjednik tamošnje Udruge inovatora Tesla Damir Remenar, ne posustaje zajedno sa svojim inovatorima koji su, za takve (ne)prilike, u hrvatskim mjerilima vrlo aktivni.


Naime, i ove su godine uspjeli organizirati INVENTUM, 12. sajamsku priredbu koja će se održavati od 26. do 28. listopada, kada najistočniji hrvatski grad očekuje mnogobrojne sudionike iz cijele RH, pa i Europe.
- Osim većih gradova, poput Zagreba ili po Istri i ponegdje na Jadranu, u Hrvatskoj je nevelik broj udruga inovatora, a još ih je manje aktivnih. Naša udruga broji 20-ak članova, među kojima nisu samo Iločani, nego i inovatori iz okolnih mjesta, od kojih mnogi odlaze i na druge sajmove i aktivno rade, a to je velika stvar za naš gradić na državnoj granici - navest će Remenar, dodajući da se u inovatorsku priču, što ih iznimno raduje, polako uključuju i mladi. Međutim, nerijetko su inovatorima glavna prepreka, dakako, financije. Pozitivna priča iz Iloka jest međutim inovacija Marka Krtića koji je svoju vanjsku slavinu koja ne smrzava ni u polarnim uvjetima, po čemu je jedinstvena u svijetu, uspio pretočiti u proizvodnju, i to ne samo za domaće nego i inozemno tržište. I sam Damir Remenar, koji dosad ima 20-ak patenata, također će, kao i Krtić, izložiti na INVENTUMU jedan od njih - stroj za ekološko pranje vune. S tom je inovacijom otvorio i tvrtku u Osijeku, ali se susreo s poteškoćama zbog, kaže, prilično nejasne situacije s vunom na tržištu i RH i Europe.
Inače, ovogodišnji, 12. INVENTUM održat će se na 1000 kvadrata zatvorenog i 300 kvadrata otvorenog izložbenog prostora iločke Sportske dvorane Tehnikum, gdje se u spomenutom terminu očekuje 100-tinjak izlagača s više od 250 izložaka iz svih krajeva Hrvatske, kao i drugih zemalja. Prema riječima predsjednika Udruge Tesla Ilok, stalna je to regionalna izložba koja se proteklih godina afirmirala u nezaobilaznu promociju inovacija, gotovih proizvoda, inovativnih i kreativnih rješenja i autora svih uzrasta, kao i tehničkog stvaralaštva mladih, ali i nezaobilaznog gospodarstva u svim segmentima. Jer, Remenar, kao voditelj INVENTUMA, navodi da osim inovatora sa svojim patentima i inovativnim rješenjima proizvoda iz gotovo svih područja ljudskog rada - od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, medicine do rekreacije i zabave - na sajmu također sudjeluju i gospodarstvenici i poljoprivrednici. Tako će u sajamskim danima u Iloku svoje tradicionalne, kao i nove proizvode, izložiti velike i male tvrtke, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), kao i svi drugi subjekti povezani s gospodarstvom i poljoprivredom.
Kada je pak, riječ o tehničkom stvaralaštvu mladih, naći će se na sajmu kreativni i inovativni radovi, pojedinci, udruge, škole, zajednice tehničke kulture, klubovi mladih...
Sanja Butigan
Pozitivna priča inovacija je Marka Krtića - vanjska slavina koja ne smrzava pretočena u proizvodnju
Potpora šest ministarstava
Inače, 12. INVENTUM organizira Udruga inovatora Tesla Ilok, uz suorganizaciju Grada Iloka i Udruge inovatora Hrvatske, te potporu Vukovarsko-srijemske županije. Među pokroviteljima je šest ministarstava koja su prepoznala važnost manifestacije na krajnjem istoku Hrvatske.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike