Novosti
AGROKOROVO POSLOVANJE U OSAM MJESECI

Operativna dobit 1,46 mlrd. kuna
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Grupa Agrokor je u prvih osam mjeseci ostvarila prihode od 16,07 milijardi kuna, što je manje od plana, a operativna dobit (EBITDA) bila je veća od planirane i dosegnula 1,46 milijardi kuna, pokazuju podaci iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave. Ostvarena EBITDA bila je 26 milijuna kuna veća od planirane, što se ponajviše zahvaljuje rezultatima grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma te grupe Prehrana tijekom turističke sezone, stoji u izvješću. Ukupni su prihodi, pak, bili milijardu kuna manji od plana.
U izvješću se dodaje da su, unatoč nešto nižim prihodima od prodaje, u sva tri poslovna segmenta, manji operativni troškovi i povećanje efikasnosti, u tom razdoblju rezultirali povećanjem EBITDA-e u odnosu prema planu. Tako je grupa Maloprodaja u prvih osam mjeseci ostvarila EBITDA-u od 351,2 milijuna kuna, ili gotovo 40 milijuna kuna iznad plana. Pritom je prihod od 8,97 milijardi kuna bio oko 620 milijuna manji od planiranog. Istodobno je operativna dobit grupe Prehrana premašila milijardu kuna i bila za 50 milijuna kuna iznad plana. Prihodi su, pak, bili oko 200 milijuna manji od plana, te su iznosili 5,7 milijardi kuna. "Najveći utjecaj na to su imale mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele te osnažiti svoje tržišne pozicije”, ističe izvanredna uprava u izvješću. Poslovna grupa Poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci i Vupik, ostvarila je 107,6 milijuna kuna operativne dobiti, što je 68,5 milijuna manje od planiranoga, uz prihode od gotovo 1,4 milijardi kuna ili 170 milijuna manje od plana. Najveći prihod imalo je Belje, 908 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 82,3 milijuna kuna.
Posebno se ističe Konzum, koji je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od gotovo šest milijardi kuna, ili 4 posto više od plana, te EBITDA-u od 341,2 milijuna kuna, ili 113,8 milijuna veću od plana.H
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

Najčitanije iz rubrike