Osijek
PREMIJERA FILMA “ŠTAFETA SMRTI”

Najšokantniji događaj iz Domovinskog rata
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U Vikarijatu je u srijedu premijerno prikazan dokumentarni film ‘‘Štafeta smrti‘‘, scenaristice i redateljice Nade Prkačin, koji govori o 11 pripadnika hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenoga 1991. ušli u minsko polje odlučni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca, pod cijenu vlastitog života. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini i danas živi Đuro Kovačević i Ivica Jurčan, ujedno i glavni pripovjedači filma.
- Drago mi je što postoji velik broj zainteresiranih za istinu o Domovinskom ratu jer ovaj film prikazuje pravu istinu o strahotama kroz koje smo prošli, o kojima iz prve ruke pričamo Đuro i ja - rekao je, Ivica Jurčan, HOS-ov dragovoljac koji je u "štafeti smrti" ostao bez potkoljenice i stopala te u minskom polju ležao do 22. studenoga, kada su ga zarobili pripadnici JNA te ga, teško ranjenog, danima mučili.
Autentičnosti ove šokantne i tragične priče pridonijeli su igrani dijelovi filma, u kojima su glavni glumci djeca aktera filma i drugih branitelja iz Bogdanovaca.
Prkačin je istaknula da se heroji Domovinskog rata nikad ne smiju zaboraviti. ‘‘Puno sam toga vidjela i čula o ratu, no vrsta davanja ovih 11 heroja o kojima pričamo doista je nevjerojatna i da smo u bilo kojoj drugoj zemlji, o njima bi već odavno bilo snimljeno nekoliko filmova. Ni u jednom trenutku ne sumnjam da ćemo se jednoga dana u Hrvatskoj prema našim braniteljima, koji su nam stvorili ovu državu, odnositi kao 1991., kada smo ih nosili na dlanu i bili ponosni na njih‘‘. D. Miklić
Možda ste propustili...

4. DANI POSLOVA U TURIZMU OSIJEK

Ponuđeno je više od 9000 radnih mjesta u turizmu

NEOBIČNO TOPLA ZIMA SE NASTAVLJA

U utorak će nas sunce grijati na +13 stupnjeva!

POČELI UPISI NA NAJROMANTIČNIJI JEZIKA

Tečajevi francuskog u Francuskoj alijansi Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO PRIZNANJE ZA DOC. DR. SC. ANITU MATIĆ I MEFOS

Osječanka dobila nagradu za najbolji znanstveni rad iz područja medicine

2

SUMNJA U NEZAKONITE RADNJE

Kaznena prijava Ivana Vrkića
protiv Dražena Slunjskog

3

NAGRADILI GA U VIJETNAMU

Najbolji učitelj u Hanoiju je Ivan iz Osijeka