Osijek
PREMIJERA FILMA “ŠTAFETA SMRTI”

Najšokantniji događaj iz Domovinskog rata
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U Vikarijatu je u srijedu premijerno prikazan dokumentarni film ‘‘Štafeta smrti‘‘, scenaristice i redateljice Nade Prkačin, koji govori o 11 pripadnika hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenoga 1991. ušli u minsko polje odlučni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca, pod cijenu vlastitog života. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini i danas živi Đuro Kovačević i Ivica Jurčan, ujedno i glavni pripovjedači filma.
- Drago mi je što postoji velik broj zainteresiranih za istinu o Domovinskom ratu jer ovaj film prikazuje pravu istinu o strahotama kroz koje smo prošli, o kojima iz prve ruke pričamo Đuro i ja - rekao je, Ivica Jurčan, HOS-ov dragovoljac koji je u "štafeti smrti" ostao bez potkoljenice i stopala te u minskom polju ležao do 22. studenoga, kada su ga zarobili pripadnici JNA te ga, teško ranjenog, danima mučili.
Autentičnosti ove šokantne i tragične priče pridonijeli su igrani dijelovi filma, u kojima su glavni glumci djeca aktera filma i drugih branitelja iz Bogdanovaca.
Prkačin je istaknula da se heroji Domovinskog rata nikad ne smiju zaboraviti. ‘‘Puno sam toga vidjela i čula o ratu, no vrsta davanja ovih 11 heroja o kojima pričamo doista je nevjerojatna i da smo u bilo kojoj drugoj zemlji, o njima bi već odavno bilo snimljeno nekoliko filmova. Ni u jednom trenutku ne sumnjam da ćemo se jednoga dana u Hrvatskoj prema našim braniteljima, koji su nam stvorili ovu državu, odnositi kao 1991., kada smo ih nosili na dlanu i bili ponosni na njih‘‘. D. Miklić
Možda ste propustili...

TEŠKOĆE U PRISTUPU PORTALU OSIJEK.HR

Gradu istekao domenski certifikat

SVE VIŠE ELEKTRIČNIH ROMOBILA NA ULICAMA

Zakon ih (još) ne poznaje, ali ipak ne smiju na kolnik

ZA VIKEND OSTALI BEZ ŠARANA

Kraća nestašica zbog fišijada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NESVAKIDAŠNJI TURISTIČKI OBILAZAK TVRĐE

Bludnice iz Tvrđe “zavele” petstotinjak znatiželjnika

2

OPĆINA ERDUT DIŠE ZA TURIZAM I GOSTI TO PREPOZNAJU

U Aljmašu čak 180 kruzera

3

SVE VIŠE ELEKTRIČNIH ROMOBILA NA ULICAMA

Zakon ih (još) ne poznaje,
ali ipak ne smiju na kolnik

oglas