Osijek
ERASMUS+ PROJEKT OŠ "RETFALA"

Rad s darovitim učenicima podižu na višu razinu
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Pružiti dugoročno kvalitetno i suvremeno obrazovanje uz naglasak na radu s darovitim učenicima cilj je Erasmus+ projekta "Centar izvrsnosti 2019.", koji se od početka prošle školske godine provodi u OŠ "Retfala". Zamisao je usavršavanje učitelja na specifičnim tečajevima diljem Europe, koji će potom nova znanja prenositi učenicima u redovitoj nastavi, a osobito u radu s darovitima – i to u području komunikacije na stranom jeziku (engleskom i njemačkom), poduzetništva, prirodoslovlja, kulturoloških raznolikosti i IKT tehnologije.


U sklopu je dvogodišnjeg projekta planirano usavršavanje 12 učitelja te realizacija 16 multidisciplinarnih radionica namijenjenih darovitim učenicima šestih i sedmih razreda.
- Do sada je odrađeno sedam radionica s učenicima od dva školska sata, a još devet ih je planirano do kraja projekta. U školi su gostovali učenici i profesori II. gimnazije te studenti i profesori Akademije za umjetnost i kulturu. Unutar projekta obilježen je Dan darovitih učenika (na fotografiji), a ove godine učenike očekuju terenska nastava iz biologije i kemije, posjet BIOS poduzetničkom centru i integrirani dan darovitih učenika na razini cijele škole s uključenim znanstvenim sajmom – ističe Andrić.
Slovenija, Italija, Grčka, Irska, Danska i Finska samo su neke od europskih zemalja u kojima je do sada na tečajevima sudjelovalo devet učitelja i školska knjižničarka. Preostaju još mobilnosti projektne i idejne voditeljice projekta – ravnateljice Blaženke Jelaš i pedagoginje Mirjane Žnidaršić. Kvalitetni će seminari i europsko iskustvo, kaže, pridonijeti novoj kvaliteti rada u školi, posebno s darovitim učenicima, čije sposobnosti i vještine u obrazovnom sustavu često ne nalaze odgovarajući prostor.
- Kao dio ovog nosivog projekta, koji provode Tim za projekte i Tim za kvalitetu OŠ "Retfala", daroviti učenici će tijekom dvije godine rada biti uključeni u više europskih međunarodnih eTwinning projekata, obilježit će dane darovitih učenika, Dan poduzetništva, projektne dane te sudjelovati na terenskim radionicama – ističe Andrić. J. Pejaković
ŽELE POKRENUTI CENTAR IZVRSNOSTI
Osnovna škola "Retfala", u skladu sa svojom misijom, već više od sedam godina potiče darovitost učenika, u čemu najviše surađuje s nevladinom udrugom Ingenium iz Zagreba. Želja je škole projekt rada s darovitima i njihovu inkluziju dovesti na višu razinu pokretanjem Centra izvrsnosti, za što su ponajprije potrebna materijalna sredstva, ali i dodatne edukacije učitelja. Sve to namjeravaju postići upravo ovim projektom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike