Mozaik
TAMBURA GRB FEST U BELIŠĆU

Festival tamburaških hitova oduševio Belišćane
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Belišće je potvrdilo da, iako nosi titulu Europskog grada sporta, njeguje i folklor

Nakon Belišćanske zlatne jeseni i Belišćanskog vremeplova, 1. Tambura GRB fest koji je u srijedu uvečer održan u nastavno sportskoj dvorani u Belišću, treća je velika kulturna manifestacija koju u posljednjih nekoliko godina pod svojim okriljem pokreće Grad Belišće uz idejnog začetnika ove ideje - Gradski radio Belišće i njegova čelnog čovjeka, također poznatog estradnog umjetnika, Željka Lončarića Žeca.


Kao na malo kojoj manifestaciji takvog tipa, prepuna sportska dvorana u Belišću više od dva i pol sata zdušno je pjevala najveće tamburaške hitove zajedno sa svojim omiljenim tamburaškim bendovima i danas najvećim imenima tamburaške scene koji su tom prigodom nastupili: Najboljim hrvatskim tamburašima, Slavonskim lolama, Gazdama, Ravnicom, Kristalima, Džentlmenima te Šokcima, ali i popularnim solistima Stjepanom Jeršekom Štefom, Viktorijom Kulišić Đenkom, Šimom Jovanovcem te Podravcem, koji uvijek rado naglašava svoje bistrinačke korijene, Ivicom Pepelkom. Posebni gosti na 1. Tambura GRB Festivalu, koji bi trebao postati tradicionalan, bili su Amir Kazić Leo i danas najpoznatija Osječanka, Mia Dimšić koja od početaka svoje glazbene karijere odlično surađuje s gradskim radijom Belišće. Voditeljsku palicu na toj priredbi, čiji je glavni pokrovitelj Osječko-baranjska županija, preuzeo je Goran Ivanović Lac.
Već prilikom najave novog kulturnog sadržaja u gradu, svjetski poznatog skladatelja Sigmunda Romberga, direktor belišćanskog radija Lončarić pojasnio je kako Belišće, premda nosi titulu Europskog grada i regije sporta, itekako brižljivo njeguje svoju tradiciju i običaje, a važan dio programa Gradskog radija Belišće upravo je zastupljen s tamburaškom glazbom. Naglasio je i kako unatoč činjenici što na području Slavonije postoji veliki broj tradicijskih manifestacija, ne postoji tamburaška platforma tog tipa. Naime, za razliku od županjskog Festivala i Aurea festa u Požegi, na kojemu se izvode nove pjesme skladane za taj festival, Belišćanima je u prvom redu bila želja omogućiti tamburaškim izvođačima da se predstave publici s pjesmama prema vlastitome izboru. Bilo je tu stoga starih i poznatih hitova, novijih i najnovijih skladbi, laganica i bećaraca nadahnutih životnom ljubavnom i domoljubnom tematikom, a sve popraćeno zvucima najomiljenijeg slavonskog tradicijskog glazbala koje godinama poprima novi i moderniji izričaj, posebno kod mlađih bendova, koji zvuk tambure obogaćuju gitarom, bubnjevima i drugim instrumentima.
Prvi Festival tamburaških hitova u gradu, u kojemu je prva dramska predstava izvedena još 1905. godine, odnosno godinu dana prije Osijeka te koji je već dobrano utabao staze „Rombergovim glazbenim večerima“, „Memorijalom Ivana Nunoša Merca i Dragutina Nikolnikova“, „Belišćanskom Vedrofonu“, a u novije vrijeme i posebno posjećenom „Božićnom koncertu“ u vremenu Adventa, bila je i prilika da domaćini dodijele posebne nagrade nekolicini izvođača koji su zadužili tamburašku glazbu. Tako su životne nagrade Belišća za poseban doprinos u promicanju tamburaške glazbe i svoga kraja primili legendarni tamburaš Antun Nikolić Tuca, uvijek rado viđeni Ivica Pepelko, Najbolji hrvatski tamburaši te poznati voditelj Branko Uvodić, koji je ovu priredbu pratio iz publike. Belišćani su obećali kako će se ove nagrade dodjeljivati na svakom sljedećem Tamburaškom GRB Festu.
Dodjeljujući nagrade laureatima, gradonačelnik Burić izrazio je osobitu zahvalnost pokretačima tog projekta Željku Lončariću i voditelju marketinga na GRB-u Renatu Lukiću izražavajući nadu da će ovaj novi sadržaj postati još jedna prepoznatljivost ovog grada, koju će ju njegovati sljedećih nekoliko desetljeća.
Lidija Aničić
nagrade
ANTUNU NIKOLIĆU TUCI I BRANKU UVODIĆU
Bila je želja omogućiti tamburaškim izvođačima da se predstave publici s pjesmama prema vlastitome izboru
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike