Novosti
PENAVA NE ODUSTAJE OD SUBOTNJEG PROSVJEDA:

Ostavimo strančarenje iza sebe, u fokusu će biti žrtve
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Upozorio je kako počinitelji zločina dobivaju dojave kada da napuste Hrvatsku

Vezani članci

PROSVJED U VUKOVARU

Most dolazi "u jakom sastavu"

PROSVJED U VUKOVARU

Bez sankcija za HDZ-ovce na prosvjedu

PROSVJED U VUKOVARU

Tolušić: Ne strahujemo od prosvjeda

Od početka smo čvrsto bili na stajalištu da prosvjed u povodu sramotne šutnje hrvatskih institucija u pogledu procesuiranja i kažnjavanja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj, neće biti odgođen.To potvrđujem i ponovno pozivam cjelokupnu hrvatsku javnost da dođe u Vukovar i pridruži nam se u borbi za stvaranje pravednog društva, jer koliko god si to utvarali, ono to nije, poručio je iz Vukovara gradonačelnik Ivan Penava.


Na konferenciji za novinare u srijedu naglasio je kako sudionici prosvjeda u dostojanstvu trebaju poslati snažnu poruku svim akterima u hrvatskoj državi i društvu. Zamolio je da svima u fokusu čvrsto ostane jedino Domovinski rat i njegove žrtve. "Ostavimo iza sebe svaki mogući oblik strančarenja i samopromocije i u subotu iz Vukovara pošaljimo poruku zajedništva cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", rekao je Penava.
Podsjetio je kako je prosvjed najavio prije više od mjesec dana i ocijenio kako se od tada odvijala sramotna rasprava u hrvatskom medijskom prostoru, koja svjedoči o golemom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za tematiku ratnih zločina, stradalnika Domovinskoga rata i duboku nesvijest o težini traume koja više od 27 godina pogađa veliki broj ljudi. "Mogli smo se naslušati svakakvih teorija i analiza. Hvala iznimkama koje su se posvetile onomu što je u fokusu naše priče, a to je pokušaj analize tih zločina, pokušaj shvaćanja okolnosti u kojima stradalnici žive i pokušaj analize i ocjene društva u kojemu živimo, u kojemu najteži zločini nisu procesuirani, žrtve nisu dobile ni trunku pravde te se zbog ovih i onih razloga vrlo često počinitelji najtežih zločina slobodno šetaju, dobivaju informacije i dojave da napuste državu kada je to potrebno ili pak zbog političkih dogovora bivaju amnestirani", naglasio je gradonačelnik Vukovara.
S obzirom na to da predstavnicima medija nije bilo dopušteno postavljati pitanja, konferencija za novinare zapravo je bila njegovo obraćanje javnosti.
Dragana Korpoš
Neuobičajen Penavin lapsus o danu održavanja prosvjeda
Bio je ovo Penavin prvi istup u javnosti u Vukovaru nakon više od dva tjedna. Možda je odluka da ne dopusti pitanja novinarima bazirana na želji da u fokusu priče ostane samo najavljena tema prosvjeda i takav se stav može razumjeti jer bi, koliko god to njemu smetalo, dio pitanja bio usmjeren na komentare različitih osoba iz političkog života i nagađanja kako cilj prosvjeda nije samo upozoriti na to kako zločinci nisu kažnjeni, nego postoji i nešto drugo. Teško je očekivati kako ga takvi komentari nisu pogodili, a da, koliko god nastojao birati riječi u obraćanju, nije "ostao u fokusu" govori i to što je rekao kako "dan uoči prosvjeda potvrđuje da on neće biti odgođen", premda je u tom trenutku do prosvjeda ostalo još tri dana.
Najčitanije iz rubrike