Novosti
OBJEDINJAVANJE

Državni inspektorat vraća se 2019.
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Hrvatska bi početkom 2019. godine trebala ponovno dobiti Državni inspektorat, koji će objediniti inspekcijske poslove koji se trenutno obavljaju u osam ministarstava, a novost je i da se blaži prekršaji neće kažnjavati ako se radi o prvom prekršaju, rečeno je u srijedu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.
U tom je ministarstvu, naime, predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o Državnom inspektoratu, a načelnica Sektora tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva Vedrana Filipović Grčić rekla je kako će se Državni inspektorat ponovno formirati kao samostalno tijelo i imati status državnog ureda. Na čelu će mu biti glavni državni inspektor. Djelokrug rada objedinit će trenutnih 17 inspekcija iz područja trgovine, usluga, zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda. Aktualnih 1450 inspektora koji sada rade u ministarstvima i drugim institucijama nastavit će rad u Državnom inspektoratu. Jedan je od glavnih ciljeva zakona, naglasila je Filipović Grčić, da se za sva područja koja se objedinjavaju primijeni sustav blažeg sankcioniranja, naravno ondje gdje je taj sustav moguće primijeniti. Sustav će pružiti mogućnost gospodarstvenicima da otklone nepravilnosti koje su utvrđene tijekom inspekcijskog nadzora ili u određenom roku koji će im dati inspektor. Takve će se mjere primjenjivati samo u slučaju lakših prekršaja i u slučaju neponavljanja.
U sastav inspektorata ulazi, primjerice, sanitarna inspekcija, ugostiteljska djelatnost, pružanje usluga u turizmu, rudarstvo, tehničke inspekcije oprema pod tlakom, energetika, rad, zaštita na radu, graditeljstvo i set inspekcija iz područja Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Preuzimanjem inspekcijskih poslova iz osam ministarstava, primjerice, povezuju se sve inspekcijske službe koje su sada disperzirane kroz dva ministarstva, odnosno među raznim upravama tih ministarstava. H
Možda ste propustili...

DOMAĆIN JE BIO PREDSJEDNIK VLADE KANADE JUSTIN TRUDEAU

Predsjednica uručila Povelje RH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKOM SKUPU HDZ-A NAZOČILI MERKEL I WEBER

Plenković: Potvrdit ćemo da je HDZ najjača stranka

2

ČAK 80% JAVNIH INVESTICIJA ZAHVALJUJUĆI NOVCU EU-A

Europski fondovi promijenili su Hrvatsku

3

KOSOR: ZA HRVATSKU DALI SVE, NIŠTA UZELI

HSLS obilježio 30. obljetnicu