Novosti
ODGOVOR NA PRIJETNJE ŽELJKA KOMŠIĆA

EK: Pelješki most će se graditi bez obzira na BiH
Objavljeno 10. listopada, 2018.

U institucijama EU-a koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.


"To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se“, rekla je osoba iz Europske komisije u Bruxellesu, zamolivši da ostane neimenovana.
Gradnjom mosta između poluotoka Pelješca i kopna povezao bi se jug Hrvatske, članice EU-a, čime bi cestovni promet zaobilazio teritorij BiH. Most s 357 milijuna eura financira EU preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih regija. Manji dio novca već je isplaćen, a prva faza gradnje počela je 30. srpnja.
Podsjetimo, u siječnju je i predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je potvrdio realizaciju projekta. "Taj stav ostaje na snazi, ništa se ne mijenja“, kaže osoba iz Europske komisije, izvršnog tijela EU-a. "Osim toga ne vjerujem da će BiH pokrenuti tužbu. Ni Slovenija se u sporu s Hrvatskom nije obratila sudu u Hamburgu", dodaje isti izvor. Osim Komšića eventualnu tužbu moraju odobriti i preostala dva člana Predsjedništva BiH, koji predstavljaju Bošnjake i Srbe u tom tijelu.
Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je pak da je Pelješki most projektiran na temelju konzultacija s BiH i uz uvažavanje njihovih prijedloga oko karakteristika mosta, da se gradnja nastavlja te da izjave iz BiH da će ta država podnijeti tužbu protiv RH apsolutno nisu dobre i nisu u tonu kakav bi željele obje strane - pomirljive i dobrosusjedske.
- Teza da se sporazum Tuđman - Izetbegović ili granica između BiH i Hrvatske ne primjenjuje nije točna. Ona se primjenjuje iako nije ratificirana u Saboru, a prema tom sporazumu granica je 500 metara udaljena od mjesta gdje se gradi Pelješki most - kazao je ministar. Naveo je i da Komšićeva izjava da bi Pelješki most bio na BiH teritoriju da se primjenjuje spomenuti sporazum između dva bivša predsjednika znači totalno nepoznavanje i nesnalaženje. "Možda ga je euforija od izbora malo ponijela. Vidjet ćemo kad se strasti smire. Ne znam što će BiH učiniti, vidjet ćemo. Mi smo otvoreni za razgovor, kao i da im pokažemo svu dokumentaciju", izjavio je Butković.
- Nastavljamo projekt i ne sporimo BiH njezino pravo neškodljivog prolaska za sve brodove koji idu u luku Neum i iz luke Neum prema hrvatskome ZERP-u, odnosno otvorenom moru. Dovoljne su karakteristike mosta da svi brodovi mogu uploviti u luku Neum i ja ne vidim tu nikakav problem - kazao je Butković. I.Bošnjak/H
Nikola Dobroslavić

dubrovačko-neretvanski župan

Nikakav Komšić neće zaustaviti gradnju mosta. Projekt Pelješkog mosta ne može se stopirati jer ima sve potrebne dozvole te se most gradi prema ugovoru s kineskim ponuđačima, na hrvatskom teritoriju. Usuglašen je s BiH u pogledu visine mosta te raspona između stupova. Također je omogućen neometan pristup BiH otvorenom moru, što je i njihovo pravo koje im nitko ne može i ne želi oduzeti.
Najčitanije iz rubrike