Regija
GRADSKO VIJEĆE

Ljeto valpovačko posvađalo vijećnike?
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Vijećnik HSS-a Zdravko Čorić smatra da su ugostitelji u središtu grada trebali više sudjelovati u manifestaciji
VALPOVO - Nakon što su u znak provjeda vijećnici vladajuće koalicije predvođeni HDZ-om napustili posljednju sjednicu Gradskog vijeća Valpova, ona je u utorak nastavljena, no u mnogo pomirljivijem ozračju i bez nazočnosti gradonačelnika Matka Šutala, koji je bio službeno odsutan.
Ipak to ne znači da nije bilo primjedbi i izražavanja sukoba mišljenja, pa čak i među članovima vladajuće koalicije. Razlog tomu bilo je nedavno održano 50. Ljeto valpovačko, čiji su službeni pokrovitelji bili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, dva ministarstava, HTZ, Osječko-baranjska županija te Grad Valpovo.
Govoreći o financijskoj konstrukciji najveće kulturne manifestacije amaterskog stvaralaštva Valpovštine, tajnik Grada Zvonko Barišić naglasio je kako su obveze iz prošle godine za ovu manifestaciju podmirene u cijelosti te kako se radi na tome da se do kraja godine isto učini i s obvezama za ovogodišnje Ljeto kako bi iduće, 51. moglo krenuti od "nule".
Najviše žuči zbog načina financiranja manifestacije prolio je vijećnik HSS-a Zdravko Čorić. On smatra da su ugostitelji i vlasnici lokala u središtu grada trebali više sudjelovati kao sponzori ove manifestacije jer u konačnici od nje imaju i najviše koristi, a i od Grada traže različite usluge i ustupke.
- Neprihvatljivo je da se netko s iznosom od 300 ili 500 kuna nađe na popisu sponzora. Ili će manifestaciju podržati konkretnijim iznosom i platiti više ili ćemo maknuti ugostiteljske terase pa ćemo u to vrijeme prostor na Trgu osloboditi za druga zbivanja - odlučan je bio vijećnik HSS-a. Njega je u njegovim stajalištima da bi ugostitelji u Ljetu valpovačkom ipak trebali sudjelovati s većim izdvajanjima podržao i vijećnik SDP-a Miroslav Šmit, smatrajući da su u manifestaciji koja konačno sve više postaje kulturna, a sve manje kirvaj, više trebali sudjelovati i glavni pokrovitelji. Zbog svega toga Čorić je od nadležnih službi Grada zatražio da za sljedeću sjednicu pripreme podatke o tome kolike i koliko redovito ugostitelji plaćaju naknade za korištenje ljetnih terasa. Naime, neki su vijećnici predložili da se naknade povećaju i disciplinirano naplaćuju, pa će biti dovoljno novca za organizaciju kulturno-zabavnih sadržaja u središtu grada, a također je pokrenuta inicijativa da se preko nekog od projekata financiranih iz Europskih fondova kupi kvalitetno ozvučenje i tako smanje troškovi organizacije priredbi.
Pojedini vijećnici iskazali su nezadovoljstvo i zbog iznosa za promociju koji smatraju prevelikim. Negodovali su i da su u određenim prigodama izostale pozdravne riječi te prigovorili da je tradicionalni ples folklornih skupina na središnji dan manifestacije na raskrižju preseljen na pozornicu za samo 20-ak uzvanika, što su pak drugi pozdravili i ocijenili boljim rješenjem.
Lidija Aničić
BILJEŽE PAD PROMETA
Pavao Arnaut, vlasnik cafe-slastičarnice Arnaut, kaže da se svi podaci o davanju ugostitelja lako mogu pronaći u gradskoj upravi. "Posljednje godine i promet u lokalima nisu ni slika prijašnjih godina, premda mnogima to tako ne izgleda. Ugostitelji plaćaju Gradu Valpovu po mnogim osnovama: od TZ-a, korištenja terasa, komunalne naknade, gradskog zemljišta, poreza i drugog, od čega dio ide i na naknade vijećnicima, pa smatram da na taj način svome Gradu pridonosimo puno više nego neki vijećnici koji nas sada prozivaju", poručuje Arnaut.
Vijećnik HSS-a Zdravko Čorić:

Ili će ugostitelji manifestaciju Ljeto valpovačko podržati konkretnijim iznosom i platiti više ili ćemo maknuti ugostiteljske terase pa ćemo u to vrijeme prostor na Trgu osloboditi za druga zbivanja
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike