Regija
POŽEGA DOMAĆIN ZNANSTVENOG SKUPA

"Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije"
Objavljeno 11. listopada, 2018.
POŽEGA - Hrvatsko arheološko društvo, Gradski muzej Požega i Centar za prapovijesna istraživanja organizatori su znanstvenog skupa "Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije".
Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Neka od arheoloških nalazišta tog prostora poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine.
Na skupu, koji je počeo u Gimnaziji, sudjelovalo je 47 znanstvenika, članica i članova Hrvatskog arheološkog društva.
- Skup je organiziran tako da dva dana imamo znanstvena predavanja od razdoblja pretpovijesti pa do kasnoga srednjeg vijeka. Posjetit ćemo Gradski muzej i otvoriti izložbu "Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj", koja putem plakata posjetiteljima objašnjava nova istraživanja. U sklopu susreta obići ćemo i lokalitet Rudina, koji je važan lokalitet iz razdoblja srednjeg vijeka, zatim nalazište Kaptol, svjetski poznati lokalitet iz razdoblja starijeg željeznog doba, a jako su važna i istraživanja koja provodi ekipa Arheološkog fakulteta u Osijeku na Starom gradu Kaptol - rekla je dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva.
O značenju skupa govorio je dr. sc. Hrvoje Potrebica.
- Ne raspolažemo sada samo Kaptolom, nego se čini da i iznad Vetova imamo centar jednake veličine, na samo šest kilometara udaljenosti, i neke indicije daju naslutiti da postoji još takvih centara na Papuku, što znači da bi Požeška kotlina mogla biti jedna od najvažnijih mikroregija uopće u protopovijesti Europe, odnosno u posljednjem tisućljeću Europe, zbog kontakata koji povezuju Europu onakvu kakvu danas poznajemo u civilizacijskom smislu. Ove smo godine radili na lokalitetima Dragovac i Kaptol, radili smo i na gradini koja se nalazi između njih i čini se da je to rodonačelnik koji je na samom kraju brončanog doba. To znači da se vraćamo na početak prvog tisućljeća prije Krista, na početak početaka željeznog doba. Zbog toga ćemo u prosincu u Požegi imati svjetski skup koji se tiče upravo prijelaza starijeg u mlađe željezno doba, gdje će na poziv boraviti najvrsniji stručnjaci iz cijelog svijeta. Bit će 30 pozvanih predavača koji se najbolje bave tom tematikom, riječ je o skupu koji je na svjetskoj razini i uspjeli smo ga dovesti upravo ovamo, u našu Požešku kotlinu, jer to je bio i jedan logistički pothvat, ali svi od sudionika to su pozdravili jer postoji i veliki interes na svjetskoj razini upravo za ovo naše područje - rekao je dr. Potrebica.AGM Kruna
POTPORA ŽUPANIJE
Potporu skupu dali su Grad Požega, Požeško-slavonska županija, turističke zajednice i Gimnazija Požega, a u ime Grada Požege okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. "Čast mi je biti ovdje danas i pozdraviti vas sve kao župan najljepše županije, Požeško-slavonske. Drago mi je da ste odlučili ovaj skup održati prvi put u Požegi, nadam se da ćete sve što naučite o našemu kraju prenijeti u općine i gradove iz kojih dolazite, reći što je to Slavonija i Zlatna dolina te, naravno, cijeli prostor naše županije. Požeško-slavonska županija dat će apsolutnu potporu i ovome skupu i svakom sljedećem skupu kako bismo predstavili našu baštinu i našu povijest te pokazali svijetu da mi ovdje živimo tisućljećima. Svima vama želim uspješan i kvalitetan rad kako bismo mogli povećati i gospodarsku aktivnost i životni standard naše Slavonije, a to možemo s vama preko istraživanja i na taj način pokazati Hrvatskoj i ostatku svijeta naš kraj", rekao je župan Alojz Tomašević, koji je otvorio znanstveni skup.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike