Osijek
U OSIJEKU POČELA KONFERENCIJA O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI

Samo jednim klikom može se ugroziti sigurnost pojedinca, kao i nacionalna sigurnost
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Osijek je od jučer domaćin konferencije Kibernetička sigurnost 2018., kojoj su organizatori Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), informatička tvrtka ATOS, globalni lider na području digitalne transformacije, osječka tvrtka ATO inženjering i udruga Osijek Software City, koja okuplja osječke IT stručnjake.


Konferencija se održava u hotelu Osijek, a namijenjena je predstavnicima poduzeća, ljudima iz industrije, komunalnih tvrtki i članovima upravljačkih tijela koji donose ključne poslovne odluke u organizacijama iz prerađivačke industrije, trgovine, turizma, poljoprivrede, odnosno svima zainteresiranima za opstanak i rast na jedinstvenom tržištu EU-a.
- Ovom konferencijom nastojimo rasvijetliti neke aspekte kibernetičke sigurnosti. Poznato je da je informacijsko-komunikacijska infrastruktura jako raširena, danas je sve na mreži i upravo je zbog toga sve veća važnost kibernetičke sigurnosti. Stoga, uz poznate međunarodne stručne predavače, nastojimo dodatno rasvjetliti izazove i probleme s kojima smo suočeni. Također, proći ćemo i kroz analizu regulatornog aspekta, jer nedavno je donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti u kojemu su postavljeni standardi kojih se moramo pridržavati. Treba znati kako zaštititi ključnu infrastrukturu koja je također umrežena i koja bi na taj način bila regulirana, kako bi bila zajamčena sigurnost svih nas koji ovisimo o određenim proizvodima i uslugama - rekao nam je dekan FERIT-a Drago Žagar.
U okviru uvodnih predavanja prikazana je povijest razvoja informacijske i kibernetičke sigurnosti tijekom posljednjih desetak godina. Najnoviji zakon odnosi se na sektore koji izlaze iz užeg državnog sektora, koji je davno pokriven Zakonom o informacijskoj sigurnosti i Zakonom o tajnosti podataka.
- Kada razgovaramo o kibernetičkoj sigurnosti, kod nas često vlada kriva percepcija da smo u tom području od jučer, ali to jednostavno nije točno, mi već više od desetak godina radimo različite programe koji idu u tom smjeru, a ono što smo prije tri godine pokazali preko nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, bio je samo jedan strukturirani okvir za poticanje razvoja kibernetičke sigurnosti u različitim sektorima društva, ne samo u državnom sektoru - rekao je Aleksandar Klaić, predsjedatelj Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost.
- Ako kažemo da je samo jednim klikom moguće poremetiti svaki detalj naše sigurnosti, da u jednom trenutku možemo ostati bez opskrbe pitkom vodom ili električnom energijom, plinom, da hakerski napadi mogu ugroziti zdravstveni sustav, financijsko tržište i gospodarstvo, onda znamo koliko je ovo ozbiljna tema, koliko je nužno donošenje nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i posljedično-akcijskog plana za njegovu provedbu - poručila je Žana Gamoš, zamijenica gradonačelnika.
Osim velikih korporacija, državnih institucija i tvrtki, kibernetičkim napadima često su izloženi i građani.
- Ugroza je među nama, iako ju ne vidimo i nismo svjesni da postoji. Svi smo navikli zaključati vrata kada izlazimo iz kuće, vezati sigurnosni pojas u automobilu, međutim, moramo isto tako voditi računa i o kibernetičkoj sigurnosti. Postoji mnogo uređaja koje koristimo, poput pametnih mobitela, televizora, pečnica ili hladnjaka, ali ne razmišljamo o tome da, kao što ih koristimo mi, tako nad njima kontrolu može preuzeti i netko drugi, stoga moramo poduzeti sve mjere koje će osigurati da se ne događaju neželjene situacije - rekao nam je Boris Bajtl, voditelj operacija u tvrtki ATOS.
Ivan Alilović
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike