Osijek
MONOGRAFIJA - NAŠIH PRVIH 25 GODINA

Tamburaška škola Batorek je prepoznatljiva i izvan granica Hrvatske
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Impresioniran hrabrošću, poduzetnošću i vizijom osnivača i tvorca Franje Batoreka, zaključujem da je Škola Batorek vođena pomno biranim mladim dirigentima predodređena na još mnogo, mnogo godina uspjeha kao i zahvale ljubitelja svih stilova i vrsta tamburaške glazbe – napisao je poznati dirigent, skladatelj i glazbeni producent Zdravko Šljivac u predgovoru monografije "Tamburaška škola Batorek: naših prvih 25 godina", svečano predstavljene u srijedu u osječkom HNK-u.
- Monografijom smo željeli napraviti presjek, odnosno projekciju prvih četvrt stoljeća rada, gdje smo obuhvatili sve najvažnije trenutke. Puno se toga događalo, ali ne stane u ovu malu knjigu – kazao je Franjo Batorek, voditelj i osnivač Škole. Ipak, najvažnijim smatra afirmaciju TŠ-a Batorek kao kulturnog subjekta u gradu Osijeku, prepoznatljivom i izvan granica Hrvatske. Škola se može pohvaliti članstvom u brojnim glazbenim europskih i svjetskim asocijacijama te iz godine u godinu sve većim brojem poziva na međunarodne festivale. Orekestar TŠ Batorek nastupao je i oduševljavao publiku u zemljama diljem svijeta – od Francuske, Ukrajine, Bugarske, Kanade, Brazila i Kine. Tijekom godina rada odgojene su generacije učenika - kroz školu ih je do sada prošlo 894. Uvijek je više od stotinu aktivnih, pa tako trenutno tamburaška, gitarska i teorijska sekcija broje 121 učenika – u dobi od 10 pa do više od 50 godina. Mnogi od njih svoju karijeru grade u glazbi.
- Mnogi naši učenici rade ne samo na tamburaškoj estradi nego i kao glazbeni edukatori, što u glazbenim školama, što na akademijama – ističe Batorek. Neki od bivših učenika Škole su nagrađivana hrvatska glazbenica Mia Dimšić, profesor glazbenog odsjeka Akedemije za umjetnost i kulturu Tihomir Ranogajec, dok je aktualni dirigent Velikog orkestra Matko Brekalo. J. Pejaković
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike