Svijet
KOMPROMISNI PRIJEDLOG O SMANJENJU ONEČIŠĆENJA

Do 2030. EU mora smanjiti emisiju CO2 za - 35 posto
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Nakon 14 sati pregovora ministri zaštite okoliša zemalja članica EU-a postigli su u Luxembourgu kompromis o 35-postotnom smanjenju emisije ugljičnoga dioksida iz osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila.


Ministri su tako prihvatili kompromisni prijedlog austrijskog predsjedništva. Austrijska ministrica za zaštitu okoliša Elisabeth Köstinger rekla je da je prijedlog podržalo 20 zemalja članica, četiri su bile protiv, a četiri suzdržane. Nije otkrila koje su zemlje bile protiv i suzdržane, ali je Irska najavila da će s još nekim nordijskim zemljama objaviti izjavu razočaranja, jer smatraju da kompromis nije dovoljan i traže veće smanjenje. Hrvatska je otpočetka prihvatila kompromisni austrijski prijedlog.
Europski se parlament početkom listopada zauzeo za vrlo ambiciozne ciljeve u borbi za ekološki čišća vozila na europskim cestama. Parlamentarci su zatražili da se do 2025. emisija ugljičnog dioksida smanji za 25 posto, a do 2030. za 40 posto. To je znatno više od prijedloga Europske komisije, koja je krajem prošle godine predložila smanjenje od 30 posto do 2030. Austrijsko predsjedništvo Vijeća EU-a napravilo je kompromisni prijedlog prema kojem bi se emisija CO2 trebala smanjiti za 35 posto do 2030. Riječ je o vrlo kompliciranom prijedlogu, koji uključuje i velike bonuse za proizvođače električnih automobila, ali pojedinosti za sada nisu poznate.
Kompromis o ovom pitanju iznimno je složena zadaća zbog, s jedne strane, pritiska automobilske industrije i različitih interesa zemalja članica, te, s druge strane, alarmantnih upozorenja o klimatskim promjenama. Njemačka s vrlo jakom automobilskom industrijom podupire prijedlog Komisije i smanjenje od 30 posto. Automobilska industrija u Njemačkoj i u zemljama srednje Europe, u kojima je proizvodnja automobila postala najsnažniji gospodarski sektor, pribojava se da bi tako ambiciozni ciljevi u smanjenju štetnih ispušnih plinova mogli ugroziti njezinu konkurentnost i ugroziti radna mjesta.
Međuvladin panel UN-a o klimatskim promjenama u ponedjeljak je objavio izvješće u kojem stručnjaci kažu da je globalno zatopljenje moguće ograničiti na ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva samo pod uvjetom da se brzo donosu dalekosežne mjere za radikalno smanjenje emisije CO2, za 45 posto do 2030. u odnosu prema 2010. H
Riječ je o kompliciranom prijedlogu, koji uključuje i velike bonuse za proizvođače električnih automobila
Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana