Svijet
OSUJEĆENI TERORISTI NA KOSOVU

Nisu uspjeli pronaći bombaša samoubojicu
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Istraga kosovskog tužiteljstva protiv šesteročlane skupine džihadista, uhićene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i KFOR, pokazala je da su optuženici pokušali nabaviti eksploziv i bojne otrove u Albaniji te da su planirali izazvati kaos i paniku na Kosovu, javlja državna srpska televizija pozivajući se na prištinski portal Kalzo. Kako doznaje Tanjug, optužnica protiv te skupine dostavljena je kosovskom pravosuđu prošlog tjedna i u njoj se navodi kako su optuženici pokušali organizirati i izvesti terorističke napade na Kosovu, na koji su način su birali mete te kako su njihove akcije financirane. Uhićeni su i za terorizam optuženi Bujar Behrami, Resim Kastrati, Gramos Shabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju i Edona Haliti. Prvooptuženi Behrami je, prema optužnici, pokušao formirati terorističku skupinu "Pomagači Islamske države u zemlji orlova", koja je trebala djelovati na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.
Jedan od njih, Leutar Musliju, u svibnju je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog planiranja napada na izraelske navijače na nogometnoj utakmici u Elbasanu u Albaniji, gdje su planirali izvesti prvo bombaški napad, a potom automatskim oružjem ubiti što više navijača iz Izraela. No plan je propao pa su kontaktirali neimenovanog časnika albanske vojske preko kojega su pokušali nabaviti eksploziv i bojne otrove.
Istragom je utvrđeno da im je Islamska država (ISIS) doznačila oko 9000 eura za financiranje napada, a planirali su napasti i dva ugostiteljska objekta u Gračanici i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici. "Moja ideja bila je napasti pravoslavne objekte u vrijeme njihovih vjerskih blagdana. Na Googleu i Wikipediji istraživao sam gdje se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi. Suradnik iz tajne službe ISIS-a otišao je u Albaniju nabaviti bojne otrove i eksploziv po cijeni od tisuću eura kilogram", naveo je u istrazi Behrami. Džihadisti za neke akcije jednostavno nisu pronašli dobrovoljce za bombaše samoubojice, pa je plan napada na srpske vjerske objekte s Božića pomaknut na Uskrs, kada su mete napada bile Gračanica, Kosovska Mitrovica, Peć i Prizren. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike