Svijet
OSUJEĆENI TERORISTI NA KOSOVU

Nisu uspjeli pronaći bombaša samoubojicu
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Istraga kosovskog tužiteljstva protiv šesteročlane skupine džihadista, uhićene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i KFOR, pokazala je da su optuženici pokušali nabaviti eksploziv i bojne otrove u Albaniji te da su planirali izazvati kaos i paniku na Kosovu, javlja državna srpska televizija pozivajući se na prištinski portal Kalzo. Kako doznaje Tanjug, optužnica protiv te skupine dostavljena je kosovskom pravosuđu prošlog tjedna i u njoj se navodi kako su optuženici pokušali organizirati i izvesti terorističke napade na Kosovu, na koji su način su birali mete te kako su njihove akcije financirane. Uhićeni su i za terorizam optuženi Bujar Behrami, Resim Kastrati, Gramos Shabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju i Edona Haliti. Prvooptuženi Behrami je, prema optužnici, pokušao formirati terorističku skupinu "Pomagači Islamske države u zemlji orlova", koja je trebala djelovati na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.
Jedan od njih, Leutar Musliju, u svibnju je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog planiranja napada na izraelske navijače na nogometnoj utakmici u Elbasanu u Albaniji, gdje su planirali izvesti prvo bombaški napad, a potom automatskim oružjem ubiti što više navijača iz Izraela. No plan je propao pa su kontaktirali neimenovanog časnika albanske vojske preko kojega su pokušali nabaviti eksploziv i bojne otrove.
Istragom je utvrđeno da im je Islamska država (ISIS) doznačila oko 9000 eura za financiranje napada, a planirali su napasti i dva ugostiteljska objekta u Gračanici i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici. "Moja ideja bila je napasti pravoslavne objekte u vrijeme njihovih vjerskih blagdana. Na Googleu i Wikipediji istraživao sam gdje se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi. Suradnik iz tajne službe ISIS-a otišao je u Albaniju nabaviti bojne otrove i eksploziv po cijeni od tisuću eura kilogram", naveo je u istrazi Behrami. Džihadisti za neke akcije jednostavno nisu pronašli dobrovoljce za bombaše samoubojice, pa je plan napada na srpske vjerske objekte s Božića pomaknut na Uskrs, kada su mete napada bile Gračanica, Kosovska Mitrovica, Peć i Prizren. M.Flego
Možda ste propustili...

OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice

14. PROSINCA FORMIRA SE VOJSKA KOSOVA

Amerikanci Kosovu dali 24 blindirana vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

TOKIO PROSVJEDUJE

Rusija gradi na otocima kod Japana

3

OSUDA NACIONALISTIČKIH VOĐA

Papa: Ne optužujte migrante za sve