Novosti
BROĐANI NA NOGAMA

Eksplodirala Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu
Objavljeno 10. listopada, 2018.


SLAVONSKI BROD

U utorak oko 21,30 sati stanovnike Slavonskog Broda uznemirila je jaka eksplozija.  U prvom trenutku nije se znalo što je eksplodiralo no ubrzo su građani vidjeli veliki vatreni stup sa druge strane Save, na području Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.
Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda kazao je za medije da je došlo do eksplozije u pogonu 4.
- Dogodila se jaka eksplozija, nakon koje je izbio požar. Ne znamo što se točno događa niti možemo uspostaviti vezu s drugom stranom. Tamo su nafta i benzin. Jako je uznemirilo stanovnike Slavonskog Broda no nema potrebe za panikom. Nema evakuacije građana. U 22,30 sati imamo krizni stožer u Županiji pa ćemo se dogovoriti  i poslati pomoć ako bude trebalo drugoj strani. Iz Bosanskog Broda za sada još nije došao nikakav zahtjev za pomoć naših vatrogasaca – kazao je kratko nakon eksplozije gradonačelnik Slavonskog Broda za RTL.
Portal SBplus kontaktirao je policiju u Bosanskom Brodu, gdje su im samo potvrdili da je došlo do eksplozije u jednom od pogona u Rafineriji da su sve žurne službe na terenu.

Mediji javljaju da je načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić potvrdio kako je došlo  do detonacije u tamošnjoj rafineriji nafte. Za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) rekao je da su sve vatrogasne jedinice na terenu. Potvrdio je i da ima nekoliko ozlijeđenih radnika.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj je ured jučer preselila u Slavonski Brod, no u tom gradu ne spava. Navodno su zbog prevelikog broja poziva lokalnom centru 112, pozivi uznemirenih građana automatski preusmjeravani u Županijski centar 112 Osijek.

Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini, za sada se navodi da je uslijed eksplozije ozlijeđeno osam osoba, no izvan su životne opasnosti. U tijeku je evakuacija dijela Bosanskog Broda, odnosno stanovništva koje živi uz Savu blizu Rafinerije. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, savjetovao je građanima da zatvore prozore zbog gustog dima koji dolazi s druge strane Save.S.Lacić