Novosti
SASTANAK KRAJEM MJESECA

Glavni odbor SDP-a neće raspravljati o opozivu šefa stranke?!
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Sjednica Glavnog odbora SDP-a, koja se u pravilu održava svaka tri mjeseca, održat će se najvjerojatnije krajem listopada. No već se zna da se na njezinu dnevnom redu neće naći ni prošlotjedni zahtjev osječko-baranjskog SDP-a za sazivanjem nove konvencije SDP-a radi izglasavanja nepovjerenja predsjedniku stanke i raspisivanja izbora ni prijedlog Danijela Saića, jednog od članova Glavnog odbora, da se uvrsti i točka o raspisivanju unutarstranačkog referenduma, na temelju kojega bi se članstvo izjasnilo o opozivu predsjednika Davora Bernardića i također o raspisivanju novih unutarstranačkih izbora. Kako nam je rekao Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, on će na sjednici izvijestiti o tim inicijativama i obrazložiti zašto to neće biti dio dnevnog reda, a ako netko ipak bude inzistirao na dopuni dnevnog reda, o tome će se glasati.
Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković samo nam je potvrdio da su prije desetak dana održali sjednicu na kojoj su donijeli niz zaključaka i odluka koji se tiču i "lokalne i nacionalne razine". Među njima je, kako doznajemo, i već spomenuti zahtjev za održavanjem konvencije, koji je proslijeđen Glavnom odboru. No da bi Glavni odbor razmatrao taj zahtjev, mora ga podnijeti najmanje pet županijskih organizacija, a dosad takvih zahtjeva - nije bilo. Riječ je o zahtjevu za aktivacijom članka 43. stranačkog statuta - raspisivanje konvencije za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku stanke.
Fabijanić nam je potvrdio da je primio taj zahtjev osječko-baranjskog odbora, no nedostajala je informacija o kvalificiranoj većini, tj. nije im dostavljen zapisnik sjednice, pa je sve vraćeno u Osijek na nadopunu.
Kada je riječ o zahtjevu za referendumom, o tome će se još dodatno posavjetovati sa Statutarnom komisijom. "No unutarstranački referendum jest predviđen Statutom, ali na način da se na njemu razmatraju određena pitanja, tj. vrijednosni stavovi stranke. Pitanje konkretnih imena i prezimena i njihova izbora, opoziva ili nepovjerenja je striktno definirano Statutom. I to ne može biti predmet referenduma", kaže Fabijanić, dodajući kako bi, i da se članstvo o tome izjasni, opet bilo nužno sazivanje konvencije.
Bernardić je u utorak na konferenciji za novinare najavio da SDP u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena Zakona o dohotku, kojim bi se osobni odbitak povećao s 3800 na 5000 kuna. Ustvrdio je kako HDZ-ova "kozmetička porezna reforma nije ništa drugo nego uzimanje siromašnima da bi se dalo bogatima". I. Bošnjak
Za raspisivanje konvencije SDP-a potrebno je pet zahtjeva županijskih odbora
Možda ste propustili...

STRANAČKE ČLANARINE KOD VELIKIH DETALJNO SU DEFINIRANE

Socijaldemokrati 36 eura, mostovci ukinuli članarinu

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

ISPOD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

Država želi više upisanih u gimnazije