Osijek
MEĐUNARODNO NATJECANJE

Sva zlatna priznanja pripala
osječkoj Ugostiteljskoj školi
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Sudjelovalo je 12 škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore

Učenici ugostiteljsko-turističke škole Osijek sudjelovali su od 27. do 30. rujna na Međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljskih i turističkih škola GATUS 2018., u Beogradu. U konkurenciji 12 škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, učenici osječke škole pokazali su iznimnu stručnost i znanje te su osvojili zlatna priznanja iz svih disciplina.
Iz discipline Postavljanje stola za svečani ručak i pripremanje jela pred stolom gosta - flambiranje, natjecali su se učenici Marko Kukučka, Ivan Vučić i Juraj Valinčić pod vodstvom mentora Zlatka Dundovića.
Iz discipline Nacionalno jelo od pastrve i priprema restoranskog deserta, natjecali su se učenici Niko Vranješ, Luka Sitaš i Marija Vurdelja pod vodstvom mentorice Spomenke Dundović.
Iz discipline Turistički aranžman na bazi kulturnog turizma natjecali su se učenici Sabina Rebronja, Nikola Subotić i Matea Sušić pod vodstvom mentorice Ana-Marije Čuljak.
Iz discipline Postavljanje stola za svečani ručak i flambiranje učenici su sastavili meni, odredili vina uz jela, izradili meni kartu i postavili stol za svečani ručak. Pripremanje jela pred stolom gosta odrađeno je na temu flambirane palačinke „Crepes Suzette“.
U disciplini Nacionalno jelo od pastrve i priprema restoranskog deserta, učenici su osmislili i pripremili nacionalno jelo od pastrve i restoranski desert prema zadanim namirnicama.
Iz turističke discipline natjecali su se učenici četvrtog razreda zanimanje hotelijersko-turistički tehničar. Njihov zadatak bio je osmisliti trodnevni aranžman na bazi kulturnog turizma pod temom „Stopama poznate osobe moga kraja“, i izraditi suvenir, prezentaciju i brošuru na engleskom i hrvatskom jeziku te svoj rad prezentirati potencijalnim turistima. I. Alilović

NOVO PRIZNANJE ZA KVALITETAN RAD
Natjecanje GATUS postoji već osam godina, a svake godine domaćin mu je neka druga republika s područja nakadašnje Jugoslavije. Osječkoj školi ovo je bio treći nastup na GATUS-u, a u ukupnom plasmanu zauzela je visoko drugo mjesto, što je još jedna potvrda kvalitete ove škole.

- Sudjelovanje na ovakvim natjecanjima predstavlja jedno lijepo iskustvo za naše učenike, i u stručnom, i u društvenom smislu. Na natjecanju u Beogradu sudjelovale su birane škole s područja bivše države, čime smo još jednom dobili veliko priznanje - rekao nam je ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Blaško Menalo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike