Osijek
STANJE NA CESTAMA U OBŽ-u

U rujnu u prometu stradala 101 osoba, pješak poginuo
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Mladi vozači izazvali su trećinu prometnih nesreća (35), u kojima je 18 osoba bilo lakše ozlijeđeno

U Osječko-baranjskoj županiji u rujnu se dogodilo 198 prometnih nesreća, što je 15 više nego u istom mjesecu prošle godine.
Jedna nesreća bila je s poginulom osobom, lani ni jedna, 56 s ozlijeđenima, lani 53, i 141 nesreća s materijalnom štetom, 11 više nego prošle godine.
U prometnim nesrećama prošlog mjeseca stradala je 101 osoba, što je čak 33 više nego u istom mjesecu 2017.!
Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog nepropisne i neprilagođene brzine, i to 46, u 35 uzrok je bio oduzimanje prednosti prolaska, u 31 nepropisna vožnja unatrag, u 19 nepropisno uključivanje u promet, u 17 nepropisno kretanje vozača kolnikom, također u 17 nepropisno skretanje i drugo.
U 46 prometnih nesreća kojima je uzrok bio nepropisna i neprilagođena brzina stradale su 24 osobe, od kojih je jedna osoba poginula, pet ih je ozlijeđeno teško i 18 lakše.
U šest prometnih nesreća gdje je uzrok bio neprilagođena brzina, a vozači su imali alkohola u krvi lakše je ozlijeđena jedna osoba.
U 23 prometne nesreće počinitelji su imali alkohola u krvi. Pri tome su dvije osobe ozlijeđene teško i 19 lakše. U 35 prometnih nesreća čiji je uzrok bio oduzimanje prednosti prolaska četiri su osobe zadobile teške ozljede, a 14 lake.
- Prema danima u tjednu, najviše prometnih nesreća evidentirano je petkom - 33, potom subotom - 30, četvrtkom 31, ponedjeljkom 27, utorkom 26, srijedom 21, a najmanje nedjeljom - 20.
Prema dobu dana, najviše prometnih nesreća evidentirano je od 12 do 16 sati - 53, potom od 8 do 12 sati - 48, od 16 do 20 sati - 46, od 20 do 24 sata - 28, od 4 do 8 sati - 15, a najmanje od ponoći do 4 sata - osam - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Pješaci su sudjelovali u šest prometnih nesreća, jedan je pješak poginuo, dva u pješaka zadobila teške ozljede i tri pješaka lakše. Na pješačkom prijelazu dogodile su se tri prometne nesreće. Pješaci su sami izazvali jednu nesreću.
Podsjetimo, 56-godišnji pješak poginuo je u prometnoj nesreći koja se sredinom rujna u večernjim satima dogodila na cesti kod Ivanovca. Na njega je automobilom naletio 41-godišnjak, koji nije ostao pomoći unesrećenom, nego je pobjegao nakon udara u 56-godišnjaka. Ipak, policija je odbjeglog vozača tijekom noći pronašla.
Mladi vozači sudjelovali su u 47 prometnih nesreća, od čega u 18 s ozlijeđenim osobama i 29 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je 26 osoba, od kojih su dvije osobe zadobile teške ozljede i 23 lakše. Mladi vozači izazvali su 35 prometnih nesreća, od čega 12 s ozlijeđenim osobama i 23 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama 18 osoba lakše je ozlijeđeno. U četiri prometne nesreće mladi su vozači imali alkohola u krvi.
Mopedisti i motociklisti sudjelovali su u osam prometnih nesreća, od čega u sedam nesreća s ozlijeđenim osobama i jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je sedam osoba, četiri teško i tri lakše. Navedena skupina izazvala je četiri prometne nesreće, dva sudionika navedene skupine nisu imala zaštitnu kacigu na glavi i dva su bila pijana. Ukupno je evidentirano 30 prekršaja vozača mopeda i motocikla, od čega četiri prekršaja nedopuštene koncentracije alkohola u krvi, pet prekršaja nepropisne brzine, sedam upravljanja neregistriranim vozilom, pet ih je vozilo bez položenog vozačkog ispita, osam nije nosilo kacigu...

Sandra Lacić
U NESREĆAMA OZLIJEĐENO 11 BICIKLISTA
Tijekom rujna biciklisti su sudjelovali u 14 prometnih nesreća, od čega u 11 s ozlijeđenim osobama (jedna teže) te u tri s materijalnom štetom. Biciklisti su izazvali sedam prometnih nesreća, a u tri nesreće imali su alkohola u krvi. Ukupno je evidentirano 90 prekršaja vozača bicikla, od čega 33 prekršaja nedopuštene koncentracije alkohola u krvi, osam prekršaja neuporabe svjetala, 44 vožnje po nogostupu, dva prekršaja neoznačavanja reflektirajućim prslukom i tri ostala prekršaja.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike