Osijek
PRIZNANJA TRGOVAČKOJ I KOMERCIJALNOJ ŠKOLI

Učenici uspješni u europskim projektima
Objavljeno 9. listopada, 2018.

Trud, rad i zalaganje na koncu se uvijek isplate, a znaju to i učenici Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas", koji su pod mentorstvom profesorice engleskog i njemačkog jezika Marinele Boras u prošloj školskoj godini sudjelovali u osam eTwinnig projekata zajedno sa sudionicima iz više europskih zemalja, a sada su za to i nagrađeni.


Razvoj međunarodnih projekata jedan je od ciljeva eTwinninga – platforme za odgojne i obrazovne djelatnike namijenjene komunikaciji, suradnji te razmjeni znanja. Svake se godine najboljim projektima dodjeljuju priznanja, a osječkoj školi, odakle dolazi i hrvatski eTwinning ambasador, učenik 4. K3 razreda Davor Japunčić, stigla su priznanja. Nacionalnom oznakom kvalitete nagrađeni su projekti "A star travels through Europe", "European Day of Languages", "21st century jobs - learning and succeeding together" i "The Great Debaters". Kako je prošle školske godine ravnateljica škole mr. sc. Sandra Brajnović osnovala školski debatni klub "TRGOS", uvijek aktivna profesorica Boras nije čekala i pokrenula je jedan od priznatih, eTwinning projekt "The Great Debaters", u suradnji s partnerskom školom iz Obrenovca u Srbiji.
- Projekt se temeljio na timskom radu nastavnika iz više nastavnih predmeta pod vodstvom koordinatorica iz partnerskih škola, a provodio se u razdoblju od pet mjeseci. Učenici su povezivali usvojena znanja u školi, kao i izvan nje te sudjelovali u debatama o aktualnim temama - kaže prof. Boras. "A star travels through Europe‘‘ božićni je projekt o putovanju zvijezde kroz europske zemlje realiziran u suradnji s partnerima iz Armenije, Danske, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Španjolske i Turske. Treći projekt koji je zaradio oznaku kvalitete je "European Day of languages", proveden u povodu Europskog dana jezika, i to u suradnji s partnerima iz Francuske, Italije, Poljske i Portugala, a nakon čijeg je završetka izdana uspješna e-knjiga. A u posljednjem priznatom projektu o poslovima 21. stoljeća "21st century jobs – learning and succeeding together‘‘ sudjelovali su osječki učenici zajedno s partnerima iz Bugarske, Italije, Mađarske, Slovačke i Turske. Taj projekt pokrenut je nakon što je prof. Boras sudjelovala na konferenciji u Beču u sklopu eTwinninga, a ujedno je, kaže, najduže trajao i bio najzahtjevniji.
Osim ovih europskih projekata, učenici su uspješno sudjelovali i u drugim brojnim projektima, natjecanjima i smotrama. J. Pejaković
I drugi projekti vrijedni su spomena
Učenici Trgovačke i komercijalne škole, osim projekata koji od sada nose Nacionalnu oznaku kvalitete, u prošloj školskoj godini sudjelovali su u još nekoliko zanimljivih eTwinning projekata vrijednih spomena. U tim su projektima sudjelovali s učenicima i partnerima iz Albanije, Grčke, Gruzije, Moldavije, Tunisa, Turske, Ukrajine, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske Litve Moldavije, Francuske, Bosne i Hercegovine... U projektu “Culture and Photography” fotografijama prikazivali kulturu svoje zemlje - na kraju je napravljen i videokolaž najljepših fotografija projekta. U projektu “Effect of Humanistic Words” glavni je cilj bio uvidjeti učinke “dobrih i loših” riječi putem eksperimenta na biljkama, a napravljen je poster te video o sprječavanju zlostavljanja učenika. Kroz projekt “DANMUN – Model UN for the Danube Region”, učenici su predstavljali svoju zemlju te raspravljali o važnim pitanjima za zemlje podunavskog područja, a u projektu “Colour Of The Feelings” učili su o povezanosti boja i osjećaja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike