Regija
PREDAVANJE

U Vinkovcima 90 posto rodilja doji
Objavljeno 10. listopada, 2018.
U vinkovačkoj Županijskoj općoj bolnici, koja od 2009. nosi titulu Bolnica prijatelj djeteta, za djelatnike je organizirano predavanje na kojem su medicinske sestre i primalje govorile o važnosti dojenja kako za majku tako i za dijete.
- Moramo poštovati upravo onih deset koraka prema uspješnom dojenju i raditi prema njima. U praksi to znači da dijete ne odvajamo od majke nakon porođaja, odnosno da su u prva 24 sata majka i dijete zajedno i da majka doji na zahtjev djeteta. Jako je važan taj prvi sat nakon porođaja, kada novorođenče ima prvi kontakt "koža na kožu" s majkom, ali i prvo dojenje u rađaonici, koje je iznimno važno i za majku i za dijete - rečeno je na predavanju.
Prema najnovijim istraživanjima, samo jedna od deset majki bebu doji do šestog mjeseca, pa je važno i dalje kontinuirano upozoravati na važnost dojenja, ali i educirati zdravstvene djelatnike koji će majkama pomoći da premoste prepreke koje se javljaju u prvim danima nakon rođenja djeteta.
Hrvatska je među pet nauspješnijih razvijenih zemalja svijeta kada je riječ o zaštiti i promicanju dojenja i provedbi inicijative Rodilišta prijatelji djece, što je pridonijelo da je gotovo 83 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojeno. Hrvatska je potpisala Rezoluciju Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi i male djece, koju preporučuje UNESCO.M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike