Regija
"ŽUTE ČIZME" - ŽELJA BRANITELJA

I 18. studenoga u čizmama u kakvima su branili Vukovar
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Mišićeva ideja je obuti branitelje u "zenge" sa žigom vodotornja
VUKOVAR

"Žuta čizma" postala je, znaju to dobro Vukovarci i svi oni koji su u jesen 1991. godine iz mnogih drugih krajeva Hrvatske došli braniti Vukovar, još tada jednim od simbola obrane, ali i stradanja tog hrvatskog grada na Dunavu. I to je i ostala! "Zenge", kako su zvali te kvalitetne kožne čizme, izišle pred rat iz pogona vukovarske tvrtke "Borovo", negdašnjeg obućarskog diva ex Jugoslavije, iznova su se, ove 2018. godine, pojavile na tržištu.


Već prva vijest, početkom godine, da se u prodaju vraćaju legendarne "zenge", izazvala je velik interes javnosti, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u dijaspori. Upiti, naime, neprestano stižu iz Australije, Kanade, SAD-a, europskih zemalja... No, borovska "žuta čizma" sada ima i dodatni, simboličan detalj - otisnut žig vukovarskog vodotornja, još jednog prepoznatljivog simbola stradanja i otpora Vukovara agresiji prije 27 godina, čija je 50-metarska konstrukcija, nesmiljeno gađana neprijateljskim projektilima i unatoč svojih 600 ratnih "rana" ostala stajati ponad Dunava uzdižući se nad danas obnovljenim gradom. U fokusu javnosti te gležnjače našle su se i kada se prošle godine, 18. studenoga, na godišnjicu tragedije Vukovara, u njima u Koloni sjećanja pojavila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Priča o popularnim "žutim čizmama" je, međutim, dobila ovih dana u Vukovaru i još jednu, humanitarnu i simboličnu, dimenziju. Vukovarski branitelj i logoraš Predrag Peđa Mišić objavio je javno ideju da i vukovarski branitelji ove godine 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2018., prođu gradskim ulicama u novim borovskim "zengama", sa žigom vodotornja. Ili bar dio njih....
- Nije nažalost, moguće, osigurati takve čizme za sve branitelje Vukovara pa se inicijativa uobličila da pokušamo, donacijama, u te žute gležnjače, koje dobro pamtimo iz ratnih vremena, obuti preživjele branitelje iz skupine od 182 branitelja koji su se s oružjem predali na Mitnici, nakon pregovora za spas civila, prilikom sloma obrane grada - kazuje Mišić i dodaje da, nažalost, gotovo polovina branitelja iz te skupine, u kojoj je i sam bio, više nije među njima.
- Neki su poginuli kasnije na drugim ratištima, neki su u poslijeratnim godinama preminuli, ima nas danas još 80-ak - reći će.
Dosad je Mišić uspio osigurati 20-ak pari "žutih čizama" i nada se da će u preostalih nešto više od mjesec dana uspjeti doći do potrebnog broja spomenutih tzv. kanađanki. Priznat će da se mnogo ljudi javlja i žele sudjelovati, i iz Hrvatske i iz dijaspore, ali i dodaje da, u situaciji kakva jest, nije nimalo lako jer riječ je o potrebnih 50-ak tisuća kuna.
- Nisam odustao, u nadi sam da ćemo ipak uspjeti ostvariti ideju - zaključio je.
Sanja Butigan
Čizme s jakom simbolikom iz 1991. godine
U tvrtki "Borovo" Vukovar kažu da je interes za tim toplim kožnim gležnjačama, uz koje se veže jaka simbolika iz 1991. godine, i dalje iznimno velik. Te se čizme, isključivo u žutoj boji, izrađuju ručno u vukovarskom pogonu, od kvalitetne kože i sav se repromaterijal za njihovu proizvodnju dobavlja u Hrvatskoj, kazat će stručna suradnica u marketingu "Borova", Marija Rušnov. Na tržištu su "zenge" i za žene i muškarce, od broja 36 do 48. Cijena jednih "žutih čizama" je 599 kuna.

Ponovna proizvodnja je zapravo, dodat će, pokrenuta prije dvije godine, no sve je odjeknulo kada je "zenge" u Vukovaru obula predsjednica Republike. Od onih "ratnih čizama" ove sadašnje razlikuju se samo po žigu vodotornja, a mogu se kupiti u dijelu prodavaonica "Borovo" po RH ili preko web-shopa. Sudeći prema reakcijma na društvenim mrežama, građani su oduševljeni ponovnom pojavom legendarnih gležnjača, a zanimljvost koju su prenijeli mediji jest i izjava Marka Perkovića Thompsona da će na svojim nastupima nositi "žute zenge" u kojima je branjen grad heroj.
Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike