Regija
PARK PRIRODE KOPAČKI RIT

Turista više nego lani
Objavljeno 10. listopada, 2018.
KOPAČKI RIT
Javna ustanova Park prirode (JUPP) Kopački rit u prvih osam mjeseci ove godine zabilježio je povećanje ukupnog broja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, saznajemo od Renate Forjan, voditeljice Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja. Prema njezinim riječima, u prvih osam mjeseci prošle godine Kopački rit posjetilo je 25.623 posjetitelja (stranih i domaćih), a do 31. kolovoza ove godine zabilježen je dolazak njih 28.317, dakle gotovo tri tisuće više nego lani. Kad je riječ o strukturi gostiju, stranih gostiju ove je godine do kraja kolovoza bilo 5.694, a prošle 6.721. Razlog blagom padu broja stranih turista je, kažu u JUPP-u Kopački rit, nizak vodostaj rijeka, što je rezultiralo manjim brojem kruzera na kojima dolazi inozemni gosti.
Kad je riječ o ponudi, Forjan kaže kako "najveći broj gostiju koristi njihove standardne programe". Oni uključuju vožnju brodom, čamcem ili kanuima.
- Turistički vlak također je u ponudi cijele godine, a tijekom zime očekujemo veću potražnju za njim budući da u to vrijeme nisu moguće plovidbe zbog niskih temperatura - dodaje Forjan. Prema njezinim riječima, od ove su godine uvedeni novi edukativni programi za osnovne škole pod nazivom "Putevima duha u močvari" i za srednje škole "Zaštićena područja RH".
- Preko tih programa na zanimljiviji način educiramo i predstavljamo ekološke vrijednosti Parka. Još jedan novi program koji je zanimljiv individualnim posjetiteljima slušanje je rike jelena. Njega nudimo u razdoblju trajanja rike, a osim slušanja, uključuje i promatranje odnosno fotografiranje. Važno je napomenuti da je od ove godine uvedena stroža kontrola oko naplate ulaznice u Park u iznosu od 10 kuna. Osim za održavanje šetnice, u navedenu je cijenu uključen besplatan parking, besplatni wi-fi, korištenje sanitarnih čvorova i osiguranje. Ovim želimo potaknuti posjetitelje da shvate važnost održavanja i očuvanja ovakvog ekosustava na dobrobit svih građana - zaključila je Forjan. J. Nikolić
Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana