Kultura
U PULI 24. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Na otvorenju prvi afrički nobelovac
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Pula
U Puli će se i ove godine na prijelazu iz studenoga u prosinac održati Sa(n)jam knjige u Istri. U 11 će dana okupit više stotina sudionika. O knjigama i kulturnim fenomenima govorit će se na predstavljanjima i raspravljati na okruglim stolovima, doručkovat će se s autorima, dočekivati suton uz knjigu, a knjižničari i prevoditelji dat će tomu stručni ton, dodjeljivat će se nagrade, razigravat će se fama o knjizi za buduće generacije.
Ove se godine, kao programska poveznica, drži tema Sloboda, koja će zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa Makedonija čita, književnosti maloga jezika koji se poput slobode svojom snagom prelio daleko preko rubova vlastitoa zavičaja - ističe se u najavi.
U sajam će nas uvesti prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, Wole Soyinka. Slijedi Peter Sloterdijk, znameniti njemački pisac i svjetski utjecajan mislilac. Nadaleko su poznati i našijenci Mirko Ilić, ilustrator i dizajner s njujorškom, te Goran Stefanovski, dramski pisac i filmski autor, s londonskom adresom. Sajam će zatvoriti pisac koji će, nadaju se organizatori, poput Orhana Pamuka, iz Pule otići u Stockholm po svoju Nobelovu nagradu – Javier Cercas. Sajamski program i teme bit će zaokruženi izložbama Tolerancija i Poljski plakat: Tijelo Mirka Ilića, kuratora, Sloboda Alema Ćurina i Dick Skinners Tadeja Vaukmana. Sajam je posvećen uspomeni na Predraga Lucića.N.Vek.
I ove godine imaju gosta s Islanda
I ove godine imaju gosta s Islanda, pjesnika i romanopisca Eiríkura Örna Norðdahla, s knjigom Zlo. Norveški filozof Lars Svendsen govorit će o filozofiji straha, zla i slobode, a izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva.

Dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike